Bíróságon támadták meg a Rába-felvásárlást

Vágólapra másolva!
A Napi Gazdaság információja szerint bírósághoz fordult egy Rába-részvényes, mert szerinte a törvényi előírásoknál jóval alacsonyabb árfolyamot ajánlott az állam a nemrég lezárult felvásárlás során.
Vágólapra másolva!

A Napi Gazdaság információja szerint a Rába Nyrt. járműgyártó cég egyik kisrészvényese bíróságon támadta meg a Rába részvényekre az MNV Zrt. által tett nyilvános vételi ajánlatot jóváhagyó felügyeleti határozatot, és annak felfüggesztését kérte. A társaság kisrészvényese szerint ugyanis az MNV által kínált, részvényenként 815 forintos ajánlati árfolyam jelentősen elmarad a törvény által előírt minimális ajánlati árfolyamtól - áll a lapban.

A Napi közlése szerint a részvényes keresete a vételár meghatározásánál döntő fontosságú részvényenkénti sajáttőke-érték kiszámításakor hiányosan, a részvényesek számára kedvezőtlen módon vette figyelembe az ajánlattevő a Rába legértékesebb ingatlanjának értékét. A győri belváros szomszédságában elterülő 40 hektáros terület kétféle értéken szerepel ugyanis a Rába beszámolóiban. Az alacsonyabb érték a telek sok évvel ezelőtti, 338 millió forintos bekerülési ára, a másik az éves jelentés kiegészítő mellékleteként megjelenő vagyonértékelésben szereplő összeg, amely 6 milliárd forintra rúg.

A lap cikkében az áll, hogy a részvényes szerint a társaság részvényeire jutó saját tőke összegének kiszámításakor az ingatlan valódi, piaci értékét kell figyelembe venni, márpedig ezzel számolva álláspontja szerint - halasztott adóval korrigálva - 815 helyett legalább 1208 forinton kellett volna megtennie az MNV-nek vételi ajánlatát. Az ajánlatba a részvényes szerint más hiba is csúszott, abban ugyanis a sajáttőke-érték meghatározásakor a Rába sajátrészvény-állományát is beleszámolták, pedig ezt nem szabadott volna figyelembe venni az összes részvény számának meghatározásakor.

A felügyelet egyelőre nem volt hajlandó érdemben foglalkozni a keresetben foglaltak szakmai részével - amely az ingatlan értékelésében megjelenő hatalmas különbségre hívta fel a figyelmet -, a Napi információi szerint formai kifogásai vannak a részvényes beadványával kapcsolatban.

Az ajánlat december elején zárult, annak során az MNV 73,84 százalékosra növelte részesedését. Az ügyletet még a versenyhatóságnak is jóvá kell hagynia.