A kormány fő célja az alacsony kötvényhozam

Vágólapra másolva!
A jelenleginél alacsonyabb - hét százalék körüli - értékre akarja csökkenteni a magyar állampapírok hozamát a kormány - mondta egy interjújában Cséfalvay Zoltán. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt is megerősítette, hogy szándékaik szerint az idei év első harmadában megszülethet az IMF-megállapodás.
Vágólapra másolva!

Hét százalék alá akarja csökkenteni a kormány az állampapírok hozamát - mondta a Bloomberg hírügynökségnek adott interjújában Cséfalvay Zoltán. Magyarországnak azok után kellene kibocsátania az eurókötvényeit, miután az idei év első felében bebiztosította magát egy biztonsági hálóval - fogalmazott az interjúban a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

"A legfontosabb, hogy alacsonyabb hozamokra van szükségünk az adósság finanszírozása miatt. Az elsődleges cél 6-7 százalék körülire csökkenteni az állampapírhozamokat, de ez persze attól függ, hogy a piac hogyan fog reagálni" - mondta. A forint árfolyama az államtitkár szerint sokkal stabilabbá válna az IMF-megállapodás létrejöttével. A megállapodás időpontját Cséfalvay az idei év első harmadára jósolta.

Az államtitkár arról is beszélt az interjúban, hogy Magyarország várhatóan kivár az eurókötvények kibocsátásával addig, amíg létre nem jön a megállapodás az új hitelkeretről. Cséfalvay Zoltán azt mondta, a kormány nem tervezi, hogy a hitelkeretről szóló megállapodás után hozzányúl a pénzhez. "A piaci forrásbevonást részesítjük előnyben a jelenleginél alacsonyabb hozamszinteken" - fogalmazott.

Az államtitkár az [origo]-nak adott február elejei interjújában azt mondta, nincs szükség gazdaságpolitikai fordulatra, a kormány által beindított reformoknak még idő kell, hogy kifejtsék a hatásukat. Akkor úgy fogalmazott, hogy az IMF-EU páros nem kifogásolja majd az egykulcsos személyi jövedelemadót, a kormány pedig mindent megtesz, hogy bebizonyítsa, a költségvetési hiányt fenntartható módon képes a kívánt határ alatt tartani.