Rubelkötvényt is piacra dobhat az állam

Vágólapra másolva!
Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója szerint megérett a helyzet az újabb devizakötvény-kibocsátásra, még az IMF-megállapodás előtt. A kibocsátás valószínűleg dollárjegyzésű lesz, de fontolgatják a rubelben és japán jenben jegyzett kötvények kibocsátását is.
Vágólapra másolva!

"Idővel, más kibocsátókhoz hasonlóan, ésszerű lenne nekünk is előbb vagy utóbb megjelenni a külföldi kötvénypiacon" - mondta az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója csütörtökön a Reuters hírügynökségnek.

Ha kedvezően alakulnak a a piaci feltételek, Magyarország még az előtt kibocsáthat devizakötvényt, hogy megállapodna az új hitelről az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - mondta Töröcskei István. Elmondta, Csehország, Lengyelország és Románia sikeres külföldi kötvénykibocsátása arra utal, hogy kedvezőek a feltételek.

"Biztosnak látszik, hogy megérett a helyzet egy új kibocsátásra" - fogalmazott az ÁKK vezérigazgatója, hozzátéve, hogy folyamatosan vizsgálják a lehetőségeket, kapcsolatban vannak a kereskedőkkel és a befektetőkkel. Szerinte, ha lesz kibocsátás, az valószínűleg dollárjegyzésű lesz.

Az ÁKK vezetője szerint dollárkötvény mellett Magyarország más alternatív finanszírozási forrásokat is fontolgat, például rubelben és japán jenben jegyzett kötvények kibocsátását, de eurókötvények piacra dobása is egy lehetőség. Az IMF-megállapodásról Töröcskei leszögezte: "mindenki érdeke lenne", hogy még június vége előtt megszülessen az ügylet.

Már nem aggódnak a londoni elemzők

A BNP Paribas bankcsoport befektetők számára összeállított elemzésében azt írta, hogy Magyarország az idei második negyedévben várhatóan megállapodásra jut az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy hozzávetőleg 15 milliárd eurós finanszírozási csomagról.

A ház elemzői szerint a magyar gazdaság alapmutatói most már egyébként is "kevésbé aggasztónak tűnnek", mint néhány hónapja, a tavalyi második félévben 1 százalék felett volt az éves összevetésű GDP-növekedési ütem, és a legutóbbi adatok arra vallanak, hogy Magyarország az idén elkerüli a recessziót.

A cég szerint az IMF/EU-megállapodás tartósan csökkenthetné a kockázati felárakat, ami utat engedne a forinterősödésnek, és enyhítené a "nagyon magas kamatok" szükségességét.