Vágólapra másolva!
Giró-Szász András szerint a jövőben folyamatosan növekedhet az utalványban fizetett szociális ellátások köre. A kormányszóvivő szerint az emberek több mint 90 százaléka egyetért azzal, hogy a szociális ellátásokat ne pénzben fizessék.
Vágólapra másolva!

A kormány az elmúlt időszakban többször is konzultált az állampolgárokkal, és hihetetlen nagy, 90 százalékot meghaladó arányban azt a választ adták, hogy - a visszaélések miatt - kifejezetten szeretnék, ha a szociális ellátások kifizetése szigorú feltételek alapján, és ha lehet, nem pénzben, hanem egyéb módon történne - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtök reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A szociális államtitkárság szerdán közölte, hogy több támogatást, köztük a családi pótlékot továbbra is pénzben, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény teljes összegét viszont utalvány formájában kapják meg a családok; a rendszeres szociális segély kifizetési módjáról pedig az önkormányzat dönthet.

Giró-Szász András szerint bár az a döntés most megszületett, hogy a jövőben a gyermekvédelmi kedvezmény teljes összegét utalvány formájában kapják meg a családok, ezzel a téma még nem került le a napirendről, folyamatosan bővülhet ugyanis az Erzsébet-utalványban kifizetett szociális ellátások köre.

Arra a felvetésre, hogy 18 civil szervezet is felszólalt a szociális juttatások utalványos kifizetése miatt, Giró-Szász András úgy reagált, a demokrácia lényege, hogy mindenki szabadon megfogalmazhatja a véleményét, és ezekre a kabinet igyekszik is odafigyelni, de azért ne értékeljük túl, hiszen több mint 24 ezer civil szervezet van az országban.

Megkérdeztük az [origo] olvasóit, hogy mit szólnának ahhoz, ha Erzsébet-utalványban adnák a családi pótlékot, ahogy arról korábban szó volt. A csütörtök reggelig beérkezett 14 ezer szavazat szerint az olvasók 37,7 százaléka nem örülne a fecnikkel történő bajlódásnak. A szavazók 33,4 százaléka üdvözölné azt, mondván, azt nem lehet elverni a kocsmában. 15 százalékot rosszul érintene a közeli elfogadóhely hiánya miatt, 14 százaléknak pedig mindegy.