Bajban vannak a nyelviskolák

Vágólapra másolva!
Januárban az egy évvel korábbi felére zuhant a céges forgalom, lakossági ügyfélből is 30 százalékkal kevesebb iratkozott be valamelyik hazai nyelviskolába - írja a Napi Gazdaság. A kormányzat január elsejével szüntette meg annak lehetőségét, hogy a vállalkozások leírják a szakképzési hozzájárulásból a képzési költségeik egy részét.
Vágólapra másolva!

Az egyre erőteljesebb árverseny és az érdeklődők számának csökkenése már a minőséget is veszélyeztető díjcsökkenést eredményezhet a nyelviskolák piacán - írja pénteki számában a Napi Gazdaság. Januárban az egy évvel korábbinak a felére zuhant az iskolák céges forgalma, de lakossági ügyfélből is 30 százalékkal kevesebb iratkozott be.

Tavaly ősszel az előző év azonos időszakához képest mérsékelt fellendülés zajlott a piacon, a trendet azonban novemberben visszafordította a szakképzési hozzájárulás levonhatóságának megszüntetése - mondta a lapnak Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (Nyesze) elnöke.

A kormányzat január elsejével szüntette meg annak lehetőségét, hogy a vállalkozások leírják a szakképzési hozzájárulásból a képzési költségeik egy részét. Emiatt éves szinten több tízmilliárd forint esik ki a cégektől, amit befizetnek az államnak, de a költségeket már nem írhatják le. Ehelyett kapnak összesen 21 milliárd forintot, amelyet az új Széchenyi-terv keretében pályázhatnak meg.

Az ország középső része ezzel rosszul járt, mert a pályázatot úgy kellett kialakítani, hogy az úgynevezett konvergenciarégióknak kedvezzen, ennek Magyarországon Pest megye (és Budapest) kivételével minden más megye megfelel. A jelen pályázat esetében a 21 milliárdból 1 milliárd jut Közép-Magyarországnak, 20 milliárd a többi hat régiónak.