Fellegi: Jó úton járunk, elkerüljük az államcsődöt

Vágólapra másolva!
Magyarország jó úton halad a krízis kezelésében, és az ország nem szorul külső megmentésre - erről Fellegi Tamás nemzetközi tárgyalásokért felelős miniszter beszélt Washingtonban a Bloombergnek.
Vágólapra másolva!

Fellegi Tamás szerint Magyarország jó úton halad ahhoz, hogy megoldja a válságot, és elkerülje a fizetésképtelenséget. A EU/IMF-hiteltárgyalásokért felelős miniszter erről Washingtonban beszélt a Bloomberg hírügynökségnek. Az IMF-nél éppen informális megbeszélésen tartózkodó Fellegi azt mondta, hogy az államcsőd nem opció, mert a pénzügyi helyzet elég stabil. Hangsúlyozta, hogy nagyon világos a politikai szándék arra, hogy nem lehet államcsőd, mely egyébként nem is fordult elő soha az ország történetében.

A lap megjegyzi, hogy a magyar kormány eddig nem tett eleget azoknak a feltételeknek, melyek a tárgyalások megkezdéséhez szükségesek, és amely iránti igény tavaly novemberben akkor merült fel, amikor a forint rekordszintre gyengült az euróhoz képest, és az országot bóvli kategóriába sorolták. Arról is írnak, hogy az EU blokkolta a tárgyalások megkezdését a jegybanktörvény és az adatvédelmi biztos hivatalának átszervezése miatt.

Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy külső megmentésre szorulna - szögezte le Fellegi, hozzátéve, hogy egyértelmű a kölcsönös tárgyalási szándék, ha a feltételek teljesülnek.

A Népszabadság eközben pénteki számában arról írt pontosan meg nem nevezett megbízható forrásaira hivatkozva, hogy a Nemzetközi Valutaalapnál meglepődve értesültek az elmúlt napok kormányzati nyilatkozataiból, hogy hamarosan tárgyalóasztalhoz ülhetnek. "Egy biztos, amíg nem lesznek elfogadott törvénymódosítások, szóba sem jöhetnek a hivatalos találkozók" mondta egyikük.

A tárgyalások elkezdésére nincs határidő, bár azzal az IMF-nél is tisztában vannak, hogy a magyar kormány a török kártyát próbálja megjátszani - mondta a lapnak egy másik forrása, aki szerint a valutaalap valószínűleg nem borítja fel az asztalt, ha véglegesen meggyőződésévé válik, hogy a kormánynak egyáltalán nincs szándékában megállapodni, és csak az időt húzza egy kedvező üzleti klíma beálltában bízva.

Meg tudjuk oldani a gazdasági kormányzásra vonatkozó kérdéseket - mondta a Bloombergnek Fellegi Tamás, és utalt arra a magyar vállalásra, amely szerint hamarosan ötoldalú, szakértői munkacsoport kezd egyeztetést arról, hogy milyen konkrét formát öltsön az a csomag, amely a magyar jegybanki függetlenséggel kapcsolatos szabályokat tartalmazza.