Részvényei eladásával szállhat ki a Mol a Nabuccóból

Vágólapra másolva!
Szakértők szerint biztosra vehető, hogy a Mol kiszáll a Nabuccóból, de ez csak a tulajdonrésze értékesítésével lehetséges. Elképzelhető, hogy a Nabucco többi tagja veszi meg a Mol részét, de esetleges vevőként a német Bayerngas is szóba jöhet.
Vágólapra másolva!

A Mol Nyrt. nem tartja fenntarthatónak a jelenlegi Nabucco projektvállalat további finanszírozását, és ennek megfelelően a vállalat 2012-es költségvetését sem hagyta jóvá - közölte a társaság az MTI-vel. Az MTI által megkérdezett szakértők szerint lényegében ez azt jelenti, hogy a társaság már nem ad több pénzt a bécsi székhelyű projektvállalatnak. Szakértők szerint bár a döntés megszületett, a Mol csak tulajdonrészének értékesítésével tudna kilépni a konzorciumból. Mivel azonban a német Bayerngas jelenleg is tárgyalásokat folytat a Nabuccóval arról, hogy hetedik részvényesként csatlakozna a projekthez, az is elképzelhető, hogy ha a jelenlegi tagok nem élnek elővásárlási jogukkal, végül a Mol pakettjét veszi meg.

A Mol közleménye szerint a társaság és a Mol-csoport tagja, az FGSZ Zrt. az elmúlt mintegy másfél évben folyamatosan jelezte minden lehetséges fórumon - a Nabucco International közgyűlésén és a Nabucco International többi társrészvényesének, kétoldalú találkozókon, valamint Magyarország, az EU és az Egyesült Államok energetikai képviselőinek -, hogy a máig tisztázatlan költségek és gázforrások mellett a jelenlegi struktúrában és projektvezetéssel nem látja biztosítottnak a Nabucco projekt megvalósulását.

Arról, hogy a Mol kiszállna a Nabuccóból, hétfőn Orbán Viktor beszélt először. A miniszterelnök egy brüsszeli konferencián azt mondta, "Nem vagyok szakértője a témának, de azt látom, hogy még a magyar társaság, a Mol is elhagyja a teljes projektet". Kedden az Európai Bizottság szóvivője reagált Orbán Viktor szavaira, és azt mondta, nem kapott hivatalos értesítést az Európai Bizottság sem a Nabucco gázvezeték kivitelezésére alakult konzorciumtól, sem a Moltól arra vonatkozóan, hogy a magyar gázipari társaság kivonulna a projektből.