Simor esküje és fizetése mégsem volt feltétel

Vágólapra másolva!
Fellegi Tamás szerint még lehet európai bírósági ügy a Magyar Nemzeti Bank elnökének esküjéből és fizetéséből. Ebben nem engedett a kormány, a bizottság az Európai Központi Bankhoz utalta a kérdés rendezését. Bonyolult tárgyalásokra számít az IMF-fel, készenléti, elővigyázatossági hitelkeretről van továbbra is szó.
Vágólapra másolva!


Fellegi Tamás a kompromisszumra törekvő erők sikereként értékelte a megegyezést és az ehhez kapcsolódó szerdai brüsszeli döntést, melynek kedvező piaci hatásai máris érzékelhetőek - mondta a forint erősödésére és a cds felár csökkenésére utalva. "Nagyon messziről indultunk decemberben, ezért volt időigényes az egyeztetés" - jelentette ki. Megemlítette, hogy múlt hétfőn eredményes négyszemközti megbeszélése folytatott Olli Rehn pénzügyi biztossal, de a Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium "szívós munkája" is nagyban hozzájárult a "minden fél számára elfogadható, ésszerű kompromisszum" megszületéséhez.

Arra kérdésre, hogy mikor kezdődhetnek a tárgyalások, és mikorra lehet megállapodás, a politikus azt válaszolta, először "szakértői szinten egyeztetni kell a menetrendet". Mivel szokatlan helyzet van a piacon, "olyan tárgyalások elé nézünk, amelyek bizonyos elemekben meghaladhatják a magyarországi kereteket", ezért nem lehet megbecsülni, mikorra lehet eredmény - tette hozzá.

Megerősítette, hogy készenléti, elővigyázatossági hitelkeretről van szó, nem azonnali kölcsönnyújtásról. A hitelkeret nagyságáról azt mondta, erről a tárgyalóasztalnál kell megegyezni, akárcsak a konkrét feltételekről. "Minden kérdés megvitatására nyitottak vagyunk, amely egy gazdasági-pénzügyi vonatkozású tárgyaláson előkerülhet" - jegyezte meg.

Lehet még egy per

Még nem tudhatjuk, hogy a jegybanki vezetők fizetése és az elnök esküje kérdésében elfogadja-e a kormány érveit az Európai Bizottság, vagy az Európai Bíróságra viszi ezt az ügyet is, a kormány álláspontja mindenesetre változatlan ebben a két témában - mondta az [origo] kérdésére Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szerdai sajtótájékoztatóján.

A szerda déli bizottsági sajtótájékoztatón csak annyi hangzott el, hogy a bizottság lezárja a Magyar Nemzeti Bank függetlenségével kapcsolatban indult kötelezettségszegési eljárást, amint a szükséges törvényeket a magyar parlament elfogadja. A továbbra is nyitott kérdésekről pedig a kormány vállalja, hogy egyeztet az Európai Központi Bankkal.

Ez azt jelenti, hogy a bizottság szerda délelőtti ülésén úgy adott zöld utat a készenléti hitelkeretről szóló hivatalos EU/IMF-tárgyalások megkezdésének, hogy ezt a továbbiakban nem köti a fenti két, általa aggályosnak ítélt pont előzetes rendezéséhez. "Ha a bizottság bíróság elé viszi az ügyet, ott is készek vagyunk megvédeni az álláspontunkat" - jelentette ki Fellegi.

Olli Rehn pénzügyi biztos januárban még azt mondta: "Felszólítom a magyar kormányt, hogy biztosítsa a központi bank teljes függetlenségét. Ebből következik, hogy felül kell vizsgálni a vonatkozó jogszabályokat, beleértve az alkotmányt. Ennek irányt kell szabni, mielőtt elkezdődnek a tárgyalások az EU-tól és az IMF-től kért pénzügyi segítségről."

A miniszter azzal indokolta a kormány álláspontjának változatlanságát, hogy mindkét vitás pont "elvi kérdés" - az egyik esetben azért, mert a fizetések szabályozása a közszféra általános bérrendezésének része, a másik esetben azért, mert a magyar szuverenitás szempontjából természetes, hogy a magyar alkotmányra tegyen esküt az MNB elnöke.

Bár az elnök esküje és fizetése sokáig központi kérdésnek tűnt az EU és a kormány vitájában, már korábban is voltak arra utaló jelek, hogy valójában gumicsontról van szó, amelyben mindkét fél könnyen engedhet.

Távozás: no komment

Az esetleges távozását firtató kérdésre azt felelte, a kormány összetételéről a miniszterelnök dönt, sajtóhírekre nem akar reagálni. Az [origo] kormányközeli forrásokból korábban úgy értesült, hogy Fellegi Tamást hamarosan a jelenleg a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Varga Mihály váltja a posztján.