Kiszállhat a Nabuccóból a német tulajdonosa

Vágólapra másolva!
Az RWE német energetikai konszern azt fontolgatja, hogy kiszáll a Nabucco konzorciumból - írta vasárnapi számában a Spiegel nevű német hetilap.
Vágólapra másolva!

A lap szerint az RWE vezetése még nem hozott végleges döntést, de az utóbbi hetekben berlini és brüsszeli politikusokat arról tájékoztatott, hogy a cég hamarosan távozhat a gázvezetékprojekt megvalósítására összeállt társaságból. Az RWE kihátrálása már januárban is felvetődött a vezérigazgatójának egy nyilatkozata nyomán.

A részvétel azért vált kérdésessé, mert a beruházás becsült költségei csaknem megduplázódtak, 8 milliárd euróról 15 milliárdra emelkedtek, és mindig nem sikerült földgázszállítási szerződést kötni Azerbajdzsánnal vagy Türkmenisztánnal - írta a Spiegel.

A társaság szóvivője a cikkre reagálva azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a "változó kondíciókra" tekintettel vizsgálják, teljesíthetők-e a Nabuccóval szemben támasztott üzleti és stratégiai követelmények. Döntést még nem hoztak az ügyben.

Az Európai Unió földgázellátásának biztonságát, mindenekelőtt az orosz forrástól való függőség csökkentését elősegíteni hivatott Nabucco az eredeti tervek szerint a Kaszpi-tenger térségéből szállítana gázt az unióba. A 3900 kilométer hosszú vezeték megépítésére és üzemeltetésre létrehozott cég tulajdonosai: az osztrák OMV, a magyar Mol, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz, a török Botas és az RWE.

Orbán Viktor miniszterelnök három hete azt mondta, tudomása szerint a Mol kiszáll a Nabuccóból. A Mol csak annyit közölt, hogy vannak aggályai, és ezeket többször is jelezte a Nabucco igazgatótanácsában. Sem az EU, sem a Nabucco illetékesei nem kaptak még hivatalos értesítést arról, hogy a Mol eladná részesedését.

A Nabucco megvalósulásának esélye egyre csökken, már a tervet korábban erőteljesen támogató amerikaiak sem hisznek benne. Minderről bővebben itt olvashat.