Fellegi: Ragaszkodni fogunk az egykulcsos adóhoz

Vágólapra másolva!
Az IMF-tárgyalásokat vezető Fellegi Tamás szerint csak a szükséges törvények elfogadása után kezdődhetnek meg a tárgyalások a hitelkeretről, a megállapodás pedig csökkentheti a kamatokat és erősítheti majd a forintot.
Vágólapra másolva!

Addig nem tárgyalhatunk az IMF-fel, amíg a parlament el nem fogadja a törvénymódosításokat - mondta a Világgazdaságnak a tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter, és hozzátette: Magyarországnak a vállalt jogszabály-módosításokat végig kell vinnie, tucatnyi ilyen változtatásról van szó.

Határidő ugyan nincs, de az Európai Bizottság úgy határozott, addig nem kezdődhetnek meg a tárgyalások, amíg ezek a lépések nem emelkednek jogerőre. Fellegi szerint akár májusban kialakulhat a formális tárgyalási menetrend, de befolyásolhatja azt az uniós szervezet nyári munkaszüneti időszaka is. A miniszter közölte, Magyarország a gyors megállapodásban érdekelt.

A levert cölöpök között az egykulcsos adó

Magyarország elővigyázatossági jellegű pénzügyi csomagot igényel, hogy ez mekkora lesz, az a tárgyalásokon dől el - mondta. Arra a kérdésre, hogy miért ragaszkodik a kormány ahhoz, hogy ezt a pénzt nem akarja lehívni, Fellegi azt válaszolta: az nem lenne piaci finanszírozás. A hosszú távú, fenntartható finanszírozásnak a piacokról kell történnie. A megállapodásnak köszönhetően jelentősen csökkennek a kamatprémiumok, a CDS-felár, és erősödik a forint. Végül a kamatszinttel kapcsolatban is be kell következniük olyan fejleményeknek, amelyek növekedésösztönző, gazdasági stabilitást segítő hatásúak lehetnek. Ehhez az elővigyázatossági pénzügyi csomag elegendő - fogalmazott.

A tárgyalások fő témája a magyar költségvetés fenntarthatósága lesz; nincs áthidalhatatlan ellentét a kormány, az IMF és az EU álláspontja között - vélekedett Fellegi. Az egykulcsos adóról azt mondta: "Vannak a jelenlegi gazdaságpolitikának levert cölöpjei és olyan döntései, amelyek túlmutatnak a közvetlen költségvetési hatásokon, komoly társadalomfilozófiai és hosszú távú stratégiai megfontolások állnak mögöttük. Lesznek olyan témák, amelyek a mi megítélésünk szerint Magyarország szempontjából elvi jelentőségűek, ezekben nem tudunk engedni. Ám ez nem lehet akadálya annak, hogy számos egyéb konkrét kérdésben gyakorlati változtatásokat vállaljunk."