Május 18-án megy a tőzsdére a Facebook

Vágólapra másolva!
A Facebook május 18-án vezeti be a tőzsdére a részvényeit a Wall Street Journal értesülése szerint. A találkozók a lehetséges befektetőkkel a jövő héten hétfőn kezdődnek.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb közösségi oldalát üzemeltető társaság hivatalosan még nem közölte a kibocsátás részleteit, a korábbi sajtóértesülések május 17-ét valószínűsítették a kibocsátás dátumaként. Annyit már tudni lehet, hogy a főként technológiai részvényeket forgalmazó amerikai Nasdaq piacra vezetik be a részvényeket, itt olyan nagyágyúkkal kell majd megmérkőznie, mint az Apple, a Google vagy a Microsoft.

A Facebook kibocsátását óriási várakozás előzi meg, mivel ez lesz minden idők legnagyobb tőzsdei bevezetése az internetes cégek között, azóta, hogy a Google 2004-ben 1,9 milliárd dollár értékben dobta a piacra a részvényeit.

A céget alapító Mark Zuckerbergnek 28 százalékos, a menedzsmentnek 70 százalékos részesedése van a Facebookban, a fennmaradó rész pénzügyi befektetőké.

A múlt héten közzétett eredménybeszámoló szerint két év óta először fordult elő, hogy lassultak a Facebook fontosabb mutatói az első negyedévben: a bevétel 6 százalékkal csökkent január-március között az előző negyedévhez képest. Az egy évvel korábbihoz viszonyítva is csak 45 százalékos volt a bevétel növekedése. Az adózott eredmény 12 százalékkal lett kevesebb az első negyedévben, mint egy éve: 205 millió dollárt tett ki a tavaly január-márciusi 233 millióval szemben elsősorban a marketing- és a fejlesztési költségek emelkedése, illetve a hirdetési piac pangása miatt.

Az év legjelentősebb tőzsdei eseményéből a magyar befektetők valószínűleg ki lesznek zárva. Az [origo]-nak nyilatkozó tőkepiaci szakértők szerint a kibocsátást az amerikai befektetőknek szánták, így valószínű, hogy a jegyzés során a magyar érdeklődők nem vásárolhatnak. Ezt követően viszont, amikor már a tőzsdén forognak a papírok, ennek nem lesz semmi akadálya, de ebben az esetben feltehetően már drágábban juthatnak majd hozzájuk a befektetők.