Májusban biztosan nem kezdődnek meg az IMF-tárgyalások

Vágólapra másolva!
Továbbra is bizonytalan a Nemzetközi Valutaalap, az EU és Magyarország közötti hiteltárgyalások hivatalos időpontja - írta pénteki számában a Népszabadság, amely szerint május vége előtt nem kerülhet sor a jegybanktörvény módosítására, amelyre Brüsszel vár.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság szerint a parlamenti ülésterv alapján májusban még biztos nem kezdődhetnek el a hiteltárgyalások az Európai Bizottsággal és az IMF-fel. Az ülésterv szerint május 21-e és 23-a közti ülésnapokon juthatnak el odáig, hogy a jegybanktörvényt érintő módosításokról szavazhasson az Országgyűlés.

A lap megjegyzi, hogy a gyors haladást hátráltatja az unió protokollja, amelyen kötelező végigpörgetni a Brüsszeltől zöld jelzést kapott ügyeket, mielőtt egy, az unión kívüli szervezettel tárgyalóasztalhoz ülhet egy uniós tagállam. A nemrég bevezetett eljárás menetéről most tájékozódik a magyar kormány, ezért nem lehet egyelőre világos menetrendet felrajzolni a tárgyalások alakulásáról - írja a Népszabadság.

A lapnak egy forrás azt mondta, a leghamarabb júniusban, de inkább júliusban kezdődhetnek a tárgyalások, ősz előtt pedig nem lesz megállapodás. "Ez lehet szeptember, de lehet november is" - mondta a forrás.

A Népszabadság emlékeztet rá, hogy a júliusi start időzítése azért nem szerencsés, mert az EU intézményeiben augusztusban tartják a nyári szünetet, vagyis amint elkezdődnének a tárgyalások, máris fel kellene függeszteni őket.

A lap úgy tudja, az Európai Uniótól olyan jelzés érkezett a kormányhoz, hogy nagyobb összeggel szállna be a hitelkeretbe, mint a valutaalap. Eddig az volt a gyakorlat, hogy az IMF hitele tette ki a nagyobb részt.