Mol-INA ügy: egy magyar tanú Hernádi mellé állt

Vágólapra másolva!
Nem Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek, hanem az ellene folyó korrupciós per koronatanújának szánták, és nem is a Moltól származik az az 5 millió euró, amely a horvát ügyészség szerint az INA menedzsmentjogainak megszerzését szolgálta volna - mondta a Sanader elleni perben a védelem tanújaként csütörtökön Zágrábban Fazakas Imre, a ciprusi Hangarn Oil Products igazgatója, akiről viszont az ügyész azt állította, nem mond igazat.
Vágólapra másolva!

Fazakas vallomása három órán keresztül tartott, az ügyészség válaszaira másfél órán keresztül válaszolt - mondta az [origo]-nak Petar Vidov, az Index.hr tudósítója, aki szerint a magyar tanú elég sokszor ismételte magát a tárgyaláson. "Fazakas nyugodt, talán csak az utolsó pár percben lett türelmetlen" - tette hozzá Vidov.

A Jutarnji List napilap internetes oldalának beszámolója szerint Fazakas Imre a bíróságon kifejtette, hogy a koronatanúként szereplő Robert Jezic - egykor Sanader barátja - vallomásával szemben az ötmillió eurót nem azért utalta Jezic svájci Xenoplast nevű cégének bankszámlájára, hogy az a volt miniszterelnöké legyen. Tavaly novemberben derült ki, hogy horvát ügyészség a perben vádlotnak tartja Hernád Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját.

A pénz nem is a Moltól származott, hanem a Fazakas és orosz olajmágnás üzlettársa, Mihail Gucerijev tulajdonában lévő Hangarn Oil Products és Ceroma Holding nevű ciprusi cégektől. Az átutalt összeg a Jezic kezében lévő Dioki Holding Krk szigeti földterületének remélt megvásárlására, illetve arra szolgált, hogy a horvát üzletember politikai kapcsolatait kihasználva üzleti lehetőségekhez jussanak. Ha az üzlet sikeres lett volna a Fazakas által képviselt cégek megvásároltak volna a Jezic cégének tulajdonában lévő ingatlant - Vidov beszámolója szerint ezt is elmondta Fazakas a bíróságon. Az újságíró beszámolója szerint Fazakas azt állította, hogy Jeziccsel soha nem találkozott, hanem a Xenoplast svájci ügyvezetőjével tartotta a kapcsolatot. A magyar tanú hozzátette azt is, hogy Sanadert sem ismeri személyesen.

Nem mond igazat az ügyész szerint

Fazakas Imre azt is felidézte, hogy közölte Jeziccsel: a pénzből politikusoknak nem fizethet, mert az törvénytelen lenne.

A tanú azt is elmondta, hogy a Rusznyeft nevében a Xenoplasttal kötött szerződést végül felbontották, mert elvárásaik nem teljesültek. A pénzt azonban már hiába kérték vissza az addigra előzetes letartóztatásba került Jezictől, aki arra hivatkozott, hogy a cége már nem is létezik, beolvadt a Diokiba.

Vanja Marusic ügyész szerint Fazakas nem mondott igazat, és állította, hogy az átutalt ötmillió euró csak az első fele volt a tízmilliós kenőpénznek, amit a Mol fizetett Sanadernek az INA menedzsmentjogainak megszerzéséért. Fazakas Imre azonban megismételte, hogy a pénzt nem Sanadernek szánták, és az összegnek semmi köze nem volt a Molhoz.

Fazakas - a horvát újságíró beszámolója szerint - arra nem tért ki, hogy hol ismerte meg orosz üzlettársát, csupán annyit mondott, hogy éveken keresztül orosz olajcégeknek dolgozott, és 10 éve ismeri Gucerijevet, akivel nagyon jó kapcsolatot alakított ki.
A bírósági perben pénteken szintén a védelem tanújaként hallgatják meg Zágrábban Mihail Gucerijevet, a Rusznyeft tulajdonosát.

Tavaly indult

A horvát ügyészség azzal gyanúsítja Sanadert, hogy tízmillió eurós kenőpénzt fogadott el Hernádi Zsolttól, a Mol vezetőjétől, cserébe azért, hogy a Mol 2009-ben átvehesse az általa ötvenszázalékosnál kisebb részben birtokolt INA horvát energiavállalat irányítását.

A horvát államügyészség 2011. júniusi jogsegélykérelmében a Mol Nyrt. igazgatósága elnökének gyanúsítottkénti kihallgatását kezdeményezte a magyar legfőbb ügyészségnél, mivel az adataik szerint két ciprusi bejegyzésű gazdasági társaság 2009 júniusában - egy svájci bejegyzésű társasággal kötött tanácsadói szerződéseik útján - 10 millió euró vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanadernek.

A magyar Központi Nyomozó Főügyészség január végén bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást. A magyar ügyészség szerint a vesztegetési ügy ciprusi szerződései nem kötődnek sem a Molhoz, sem annak vezetőihez vagy képviselőihez.

Tavaly decemberben a Heti Válasz azt írta, hogy bár a zágrábi ügyészség váltig állítja, hogy Hernádi Zsolt két ciprusi társaságon keresztül megvesztegette Ivo Sanader volt horvát kormányfőt, a limasszoli "kenőcégeket" az orosz Gazprom ellenőrzi. A Gazprom a Heti Válasz cikkére reagálva közleményt adott ki, amely szerint az orosz gázipari vállalatnak nincs köze az újságban leírtakhoz. A cikkben említett társaságok 2011 októberében csatlakoztak a Gazpromhoz, ezért a cég semmilyen felelősséget nem vállal a két társaság korábbi tevékenységéért.