Telefonadó: cégek is megúszhatják egy részét

Vágólapra másolva!
A Telefonközpont blog úgy tudja, hogy havonta legfeljebb 2500 forint telefonadót kell fizetniük az üzleti előfizetőknek. A tervezetben az szerepel, hogy a törvény júliustól lesz hatályos, de a szolgáltatók ráérnek az adót először szeptemberben fizetni be a költségvetésbe.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a magán-, hanem az üzleti előfizetők is kapnának kedvezményt a telefonadó-tervezet alapján a távközlési témákkal foglalkozó Telefonközpont blog értesülései szerint. Míg a magánszemélyeknél legfeljebb havi 700 forint, addig az üzleti előfizetőknél 2500 forint lesz az adó mértéke - írja a blog, amely úgy tudja, a telefonadó tervezete alapján mentesül a 2 forintos adóteher alól a segélyhívás, az adománygyűjtő szám hívása, illetve az arra küldött üzenet is.

A telefonadó tervét hivatalosan a múlt hétfőn ismerte el a kormány. Akkor még úgy volt, hogy percenként és SMS-enként 2 forintot kell fizetni az idén júliustól. A piaci szereplőkkel és a Fidesz-frakcióval zajló egyeztetések után azonban több ponton módosult a tervezet. A mostani javaslat szerint ha az előfizető magánszemély, akkor havi 10 perc (2 forintos) adókedvezményt kap, összesen tehát 20 forintot.

Ha az előfizető egy szolgáltatónál több előfizetéssel, több hívószámmal rendelkezik, akkor a kedvezményt annál a hívószámnál veheti igénybe, amelyhez a legmagasabb adóösszeg kapcsolódik, vagyis amelyiken a legnagyobb a forgalom. Ebből következik, ha valaki nagyon sokat telefonál, és többszörösen akar élni a kedvezménnyel, jól teszi, ha több szolgáltatónál tart fenn előfizetéseket - írja a Telefonközpont blog.

A 700, illetve 2500 forintos felső határ szerint az egyéni előfizetők 350, illetve a 10 perces kedvezménnyel együtt havi 360 percig (360 egységig, megkezdett percek + SMS-ek, MMS-ek száma) fizetnek távközlési adót, míg az üzleti előfizetők telefonszámonként az első 1250 percig/darabig.

A Telefonközpont blog információi szerint a törvény tervezetében az szerepel, hogy júliustól lesz hatályos, de a szolgáltatók ráérnek az adót először szeptemberben befizetni a költségvetésbe, így elképzelhető, hogy a 2 forintos teher a júliusi számlában még nem jelenik meg, csak a későbbiekben, akár visszamenőlegesen.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.