Mire megy az IMF-nél az angoljával Varga Mihály?

Varga Mihály tárca nélküli miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatása a Parlamentben
Vágólapra másolva!
Nem merült fel Varga Mihály nyelvtudása a miniszteri kinevezését megelőző parlamenti bizottsági meghallgatásán, miközben egy régebbi WikiLeaks-távirat szerint az amerikai diplomaták alig értették a miniszterjelölt angolját. Varga Mihály azt mondta az [origo]-nak, hogy bár nincs nyelvvizsgája, de rendszeresen dolgozik együtt külföldi delegációkkal, így tárgyalásai során nem lesz szükség tolmácsra. Egy, a 2008-as IMF-tárgyalásokon részt vevő forrás szerint tolmácson keresztül ezt a feladatot reménytelen is lenne lefolytatni.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor döntése értelmében a miniszterelnökséget eddig államtitkári pozícióban irányító Varga Mihály lesz az, aki Fellegi Tamást váltva június 1-jétől miniszterként vezetheti a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokat. A kinevezéshez szükséges parlamenti meghallgatások kedden lezajlottak, a gazdasági és a költségvetési bizottság is támogatta Varga Mihály jelölését, és az [origo] tudósítója szerint a kormánypárti politikusok egybehangzó véleménye az volt, hogy Vargánál jobb jelölt szóba sem kerülhetne az IMF-delegáció élére.

A bizottsági meghallgatáson nem firtatták a leendő miniszter nyelvtudását, jóllehet az IMF-tárgyalások hivatalos nyelve az angol, Varga viszont a parlament honlapján fellelhető önéletrajza szerint "társalgási" szinten beszéli a nyelvet. Egy, a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratban pedig azt jegyezték meg Vargáról, miután 2007-ben April Foleyval, az akkori amerikai nagykövettel találkozott, hogy "nem beszél folyékonyan angolul, de folyamatosan próbálkozik, még akkor is, ha enyhén szólva alig érthető, amit mond".

Varga ugyanakkor most azt állítja, nem okoz számára gondot, hogy angolul tárgyaljon. "Tekintettel tárgyalási szintű angol nyelvtudásomra, hivatalos tárgyalásaim során nem szándékozom tolmácsot alkalmazni" - mondta Varga Mihály szerdán az [origo]-nak, elismerve ugyanakkor, hogy hivatalos állami nyelvvizsgával nem rendelkezik. Azt mondta, gyakorlatát akkor szerezte, amikor 1998 és 2002 között pénzügyi államtitkárként és pénzügyminiszterként együtt dolgozott a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel, az elmúlt években pedig napi kapcsolatban volt külföldi delegációkkal. Emellett, mint mondta, a Miniszterelnökség minden dolgozója előtt nyitva álló nyelvtanulási lehetőségekkel is élt. A héten például az amerikai nagykövettel találkozik, és vele is tolmács nélkül fog beszélgetni.

Felleginek jól jött, de a tolmács sem kínos

Arról, hogy az angoltudásnak mekkora jelentősége van az IMF-tárgyalásokon, megoszlott az [origo] által megkérdezettek véleménye, de az előkészítő köröket vezető Fellegi Tamás a lemondását magyarázó levelében utalt arra, hogy a nyelvtudásnak komoly szerepe van. Fellegi az Egyesült Államokban is járt egyetemre, ott írta a PhD-dolgozatát, önéletrajza szerint felsőfokú nyelvvizsgája van szakmai angolból, ismerői szerint szinte tökéletes a nyelvtudása.

Mint az a kormányfőnek küldött leveléből kiderül, ez jól is jött, hiszen az általa lefolytatott találkozók sorából külön kiemelte azt a négyszemközti brüsszeli megbeszélést, amelyet Olli Rehnnel, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosával folytatott. Beszámolója szerint egyébként tavaly december óta négyszer járt Washingtonban, háromszor tárgyalt Brüsszelben, emellett megbeszéléseket folytatott Frankfurtban, Bécsben, Berlinben és Londonban is.

Az IMF-nél dolgozó, neve elhallgatását kérő forrásunk ezzel kapcsolatban azt mondta: a megbeszéléseken nem mindig van tolmács, bár Magyarországon sok olyan találkozó van, ahol a felek ehhez az eszközhöz nyúlnak.

"Nem a nyelvtudástól függ egy gazdasági tárgyalás sikere, hanem attól, hogy hogyan jár valakinek az agya" - vélte Görög Ibolya, aki 1987 és 1999 között a Miniszterelnöki Hivatal protokollosa, később protokollfőnöke volt. "Célszerű, ha flottul megy az angol, de bármilyen hiányosság esetén mindenképp javasolt a tolmács, mert így megelőzhetők a félreértések" - mondta az [origo]-nak. "Amikor az IMF a belorusz partnerekkel tárgyalt, biztos, hogy ott sem beszélt mindenki angolul" - tette hozzá. Elmondása szerint megszokott, hogy az is tolmács segítségét kéri a tárgyalásokon, aki jól beszéli a nyelvet, hogy így több ideje maradjon a válaszon gondolkodni.

"Tolmáccsal reménytelen"

Másképp gondolja egy olyan forrás, aki a 2008-as IMF-tárgyalásokon vett részt a magyar delegációt segítve. "Tolmácson keresztül ezt a feladatot reménytelen végezni"- mondta, hozzátéve, szerinte elengedhetetlen, hogy a szükséges szakkifejezésekkel, tárgyi- és nyelvi tudással rendelkezzenek a tárgyalófelek.

Nem véletlen, hogy tapasztalata szerint a világon mindenütt tipikusan olyan embereket delegálnak a valutaalappal folytatott tárgyalásokra, akik nemcsak hogy folyékonyan beszélnek angolul, de a közgazdasági diplomájukat is valamelyik nyugati egyetemen, angolul szerezték, azt követően pedig éveket töltöttek nemzetközi közegben, angolul dolgoztak a közgazdasági életben.

A piac örült Vargának

Fellegivel ellentétben Varga Mihályra ez utóbbi nem áll, megnevezését a külföldi piaci elemzők mégis jól fogadták. Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piaci közgazdásza a parlamenti bizottsági meghallgatásokat követően azt válaszolta az [origo] megkeresésére, hogy nem tartja lényeges tényezőnek a tökéletes angoltudást és a tolmács esetleges alkalmazását, ehhez szerinte az IMF hozzá van szokva. Szerinte a nézetbeli különbségek már annál inkább meghatározóak, és ez az, ami a tárgyalásokat korlátozhatja.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója néhány hete azt emelte ki, hogy Varga "gazdaságilag és politikailag nehézsúlyúnak számít, akire Orbán odafigyel", pénzügyi körökben jó a vélemény róla, és jelölése azt is jelzi, hogy a magyar kormány most már az IMF-tárgyalások tényleges megkezdésére készül.

Bár nehezen érthető angoljára megjegyzéseket tettek, a már idézett WikiLeaks-távirat szerint az amerikai diplomaták is jó véleménnyel voltak Vargáról. Az volt a meglátásuk, hogy gazdasági ügyekben Varga a Fidesz vezető szakpolitikusa, aki "higgadtan" gondolkozik, és tisztában van a gazdasági reformok szükségességével.