Egymásnak esett Matolcsy minisztériuma és a GKI

Vágólapra másolva!
Összerúgta a port az NGM és a GKI.
Vágólapra másolva!

Elfajult a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Nemzetgazdasági Minisztérium vitája.

A GKI egy hétfői közleménye miatt ugrott össze a két intézmény. A gazdaságkutató cég több aspektusból is rámutatott, hogy a reálbérek visszaesnek, a gyerekesek és gyerekteleneknél, a versenyszférában és a költségvetési intézményeknél egyaránt. Azt is kiemelte a GKI, hogy a hat évvel ezelőtti szinthez képest 10 százalékkal ér kevesebbet az alkalmazottak bére, ennyivel csökkent a reálkereset.

Az NGM még tegnap késő délután közleményében visszaszólt a GKI-nek. A Gyurcsány- és Bajnai-kormányok házi kutatóintézetének nevezték a céget, "akik cinkostársként fedezték az ország végletes eladósodáshoz vezető szocialista költségvetési trükköket, ma ismét a KSH adataival bűvészkednek." A tárca állítja, hogy a gazdaságkutató cég elemzése hemzseg a rosszindulatú ferdítésektől és a minden szakmaiságot nélkülöző csúsztatásoktól.

A GKI nem hagyta annyiban, egy kedd délelőtti viszontválaszukban tételesen cáfolják az NGM vádjait, így többek között azt, hogy figyelmen kívül hagyták volna a gyerekeseknél a gyerekkedvezmény jövedelemnövelő hatását vagy azt, hogy a közmunkaprogramok felpörögtek és a közmunkás több pénzt kap, mintha segélyen élne. A GKI, írják, felháborítónak tartja azt a vádaskodást és azt a stílust, amit az NGM megengedett magának, s amely az 50-es éveket idézi.