Az IMF nem adott pénzt a palesztinoknak

Vágólapra másolva!
Izrael nemrég azzal fordult a Nemzetközi Valutaalaphoz, hogy adjon egymilliárd dolláros kölcsönt a súlyos pénzügyi válsággal küszködő Palesztin Hatóság számára. Az erről szóló hétfői sajtóértesüléseket egy magas rangú izraeli illetékes megerősítette.
Vágólapra másolva!

Stanley Fisher, az izraeli központi bank kormányzója április közepén Washingtonban, az IMF éves értekezletén állt elő a kéréssel, miután tárgyalt Szalám Fajjád palesztin kormányfővel - írta hétfőn a Háárec című izraeli baloldali lap, megjegyezve, hogy a kérelemhez hozzájárult Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

A Palesztin Hatóság - nem lévén állam - nem jogosult ilyen kölcsönre, ezért felkérte Izraelt, hogy helyette igényelje a pénzt, azt adja át neki, a hatóság pedig kötelezi magát az összeg visszafizetésére Izraelnek. Az IMF, nem akarván precedenst teremteni arra, hogy kölcsönt nyújt egy nem állami entitásnak, elutasította az izraeli kérelmet - fűzte hozzá a Háárec.

"Netanjahu el akarja kerülni a Palesztin Hatóság pénzügyi összeomlását, mert az igen súlyosan hatna a biztonsági helyzetre Ciszjordániában" - mondta az említett, név nélkül nyilatkozó izraeli illetékes az AFP hírügynökségnek.

Ahmed Madzsdaláni palesztin munkaügyi miniszter szerint a Palesztin Hatóság 1994-es létrejötte óta "a legsúlyosabb pénzügyi válságban" van.