A szakadék szélén látják Európát vezető európai közgazdászok

Vágólapra másolva!
Elképzelhetetlen méretű katasztrófa felé látja menetelni Európát egy a dpa német hírügynökség birtokába került dokumentum szerint 17 vezető európai közgazdász. A szakértők a valutanunió reformját és az Európai Központi Bank aktívabb szerepvállalását sürgetik. A német kormány elhatárolódott a véleménytől, a kormányszóvivő szerint ez csak egy álláspont a sok közül.
Vágólapra másolva!

Európa a szakadék szélére került, ezért amilyen gyorsan csak lehet, meg kell reformálni a valutauniót - ez a véleménye 17 vezető európai közgazdásznak a dpa hírügynökség birtokába került dokumentum szerint.

"Európa holdkórosként menetel egy elképzelhetetlen méretű katasztrófa felé" - állították szakvéleményükben a közgazdászok, akik azonnali átfogó intézkedéseket sürgettek a kormányoktól az összeomlás elkerülése végett.

Javaslataik között szerepel egyebek mellett az, hogy a válságba került országok adósságát tegyék egyfajta törlesztési alapba közösségi kezességvállalás mellett, így az eladósodott kormányok fellélegezhetnének. Mindamellett a közgazdászok sem a transzferunió, sem a közös európai kötvény gondolatával nem értenek egyet. Sürgetik egy nemzetek feletti pénzügyi felügyelet létrehozatalát, valamint azt is, hogy az Európai Központi Bank vállaljon aktívabb szerepet az európai adósságválság rendezésében.

A német kormány a hírügynökség szerint határozottan elhatárolódott ettől a véleménytől, a kormányszóvivő szerint ez csak egy álláspont a sok közül.