Buknak a befektetők a lengyel dollárkötvényre

Vágólapra másolva!
A lengyel gazdaság stabilitása miatt az ország husszú távú dollárkötvényeiért tolonganak a nemzetközi befektetők. A magyar állam idén még nem mert kibocsátani devizakötvényt.
Vágólapra másolva!

A lengyel kormány négyszeres túljegyzés mellett adott el 2 milliárd dollárnyi 10 éves lejáratú dollárkötvényt hétfői aukcióján - közölte a lengyel pénzügyminisztérium. Az ajánlatok összege meghaladta a 8 milliárd dollárt.

A minisztérium tájékoztatása szerint az értékesített kötvények értékének 39 százalékát amerikaiak vásárolták meg, utánuk a brit, a lengyel, a német és az osztrák befektető következtek.

A közép-kelet európai államok igyekeznek kihasználni az európai piacokon tapasztalt kedvező hangulatot. Az európai befektetők most nagyobb arányban fektetik pénzüket a magasabb hozamokkal kecsegtető feltörekvő európai gazdaságok eszközeibe, miután az Európai Központi Banknál tapasztalt rekordalacsony kamatszintek hatására csökkentek az euróövezeti eszközökön nyerhető hozamok.

Az erős befektetői kereslet emellett azzal is magyarázható, hogy a lengyel államadósság alacsony, a gazdaság pedig jól teljesít. A GDP-arányos államadósság az uniós módszertan szerint 56,3 százalék volt 2011 végén. A kormány az idei évre 2,2 százalékos gazdasági növekedést vár az előző évi 4,3 és a 2010. évi 3,8 százalékos bővülés után.

A magyar Államadósság-kezelő Központ az idén még nem bocsátott ki devizakötvényt, és többször is közölte, hogy csak azután tervez ilyet, ha létrejön az elővigyázatossági hitelmegállapodás a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval. Az ÁKK adatai szerint a magyar államnak 2012 júliusa és 2013 júniusa között mintegy 1860 milliárd forintnyi devizaadóssága jár le.