Vágólapra másolva!
Bár mindenki tudja, hogy az amerikai költségvetési szakadékot mindenképp el kell kerülni - hiszen az automatikusan életbe lépő megszorítások jövőre elkaszálhatják a gazdaság növekedését -, a politikusok nem sietik el a megegyezést. A republikánus Boehner tegnap megint arról beszélt, hogy nincs érdemi előrelépés a tárgyalásokban, pedig egy nappal korábban még optimista hangvételt ütött meg. A Fehér Ház a tegnapi tárgyalásokon 1600 milliárd dolláros adóemelési ötletet rakott le az asztalra, a pénzügyminiszter pedig az adósságplafon problémájára javasolt egy véglegesnek tűnő megoldást. Demokrata oldalról még a tranzakciós adó bevezetésének ötlete is felmerült a költségvetési helyzet kezelésének érdekében. 
Vágólapra másolva!

Szerdán Boehner még optimista hangot ütött meg a költségvetési szakadékkal kapcsolatban folytatott tárgyalásokról, azt mondta, hogy a költségvetési szakadék problémáját minél előbb kezelni fogják. Ehhez képest némi hangsúly eltolódás következett tegnap, hiszen a republikánus vezető az amerikai pénzügyminiszterrel való találkozást követően azt emelte ki, hogy továbbra sincs előrelépés a helyzet kezelésének ügyében. Az amerikai részvénypiacon rövid megingást mutatkozott, de végül emelkedéssel nyugtázták a napot az indexek.

A Wall Street Journal eközben republikánus értesüléseire hivatkozva arról írt, hogy a Fehér Ház 1600 milliárd dolláros adónövelést és 50 milliárd dolláros stimulust javasol, a tervek között szerepel például az osztalékjövedelmek jelentősebb mértékű megadóztatása. Obama választási kampánya alapján ezzel azonban már tisztában voltak a piaci szereplők, emiatt számos vállalat hozta előbbre az idei negyedik negyedévre osztalékfizetését. A megegyezés azért nem olyan egyszerű, mert a republikánus vezető Boehner az 1600 milliárd dollár helyett csupán 800 milliárd dolláros adóbevétel-növelést tart elfogadhatónak. Egyelőre úgy tűnik, hogy nagyon messze vannak egymástól az álláspontok.

A politikusok eközben nem csak a költségvetési szakadék kérdésében folytatnak egyeztetéseket, hanem azt kezdik egy kalap alá venni az adósságplafon elérésének problémájával. A plafont év végén ismét elérheti Amerika, bár a CBO (Congressional Budget Office) becslései szerint a megállapodásra akár jövő év február-márciusáig is van idő. A New York Times szerint a Timothy Geithner pénzügyminiszter javaslata kezelné az adósságplafon időről-időre felmerülő problémáját azzal, ha kivennék a Kongresszus hatásköréből az adósságplafon emelésének kérdését. A republikánusok csak a költségvetési kiadások megszorításával lennének hajlandóak megegyezni.