Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Itt az IMF válasza: "Ez így nem fenntartható"

Vágólapra másolva!
A magyar kormány által az elmúlt hetekben bejelentetett intézkedések közül több nem fenntartható és nem szolgálja a növekedést, áll az IMF Wall Street Journalnak küldött közleményében. A Valutaalap képviselője a pénteken bejelentett harmadik megszorítócsomagra reagált. A kormány politikája alapján nem valószínű, hogy megállapodás születne belátható időn belül, de Varga Mihály továbbra is optimistának tűnik.
Vágólapra másolva!

Nem fenntartható az IMF szerint a kormány több intézkedése, és nem szolgálják a növekedést sem, derül ki a szervezet Wall Street Journalnak írt közleményéből. "Mint ahogy korábban is hangsúlyoztuk, a költségvetési kiigazításoknak sokkal inkább kiegyensúlyozott konszolidációra kellene koncentrálnia, maga mögött hagyva az ad-hoc intézkedéseket" - írja Valuataalap magyarországi képviselője, Iryna Ivaschenko emailjében, hozzátéve, hogy a kiegyensúlyozottabb megközelítés "fenntartható módon csökkentheti a költségvetési hiányt", és strukturális reformokkal kombinálva "erőteljesebb és kiterjedtebb növekedést" generálna.

Érdemes kiemelni, hogy az IMF nem a kiigazítás mértékével, hanem annak struktúrájával és fenntarthatóságával kapcsolatban fogalmazott meg egészen explicit kritikát, ami meglátásunk szerint kellemetlenebb, mintha "csak" hiányzó 50 vagy 100 milliárd forintról lenne szó a kiigazításban. Az IMF lényegében a kormány teljes gazdaságpolitikai megközelítésének sikerét kérdőjelezi meg, mint ahogy már korábban is kijelentette, csak akkor tér vissza a tárgyalásokhoz, ha gyökeres fordulat áll be a kormány gazdaságpolitikájában.

Az IMF mostani, szűkszavú válasza Matolcsy György másfél hónapon belüli harmadik csomagjára reagált, amit a kormány pénteken jelentett be. Az új csomag hangsúlyozottan kizárólag az adóbevételekre koncentrál, és elsősorban a multinacionális energiavállalatokat és a bankszektort célozza, összhangban Orbán Viktor korábbi figyelmeztetéseivel.

A csomag hátterét az adta, hogy az Európai Bizottság becslései szerint a költségvetés hiánya 2013-ban ugyan alatta marad a kritikus 3 százalékos szintnek, de magasabb lesz, mint a kormány 2,7 százalékos célja, és 2014-től ismét emelkedő pályára áll. A kormány indoklása szerint elkötelezett a hiánycél tartása érdekében, hogy mindenképpen kikerüljön Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól, de ugyanakkor az intézkedésekkel látványosan szembemegy a nemzetközi szervezetek ajánlásaival.

Mindezzel összhangban a Bloomberg által megkérdezett 22 elemzőből tíz gondolja úgy, hogy az előttünk álló másfél évben nem lesz megállapodás a magyar kormány és az IMF között, míg nyolcan 50 százalék esélyt adnak ennek a forgatókönyvnek.

Az IMF kritikái és a kormány nyilvánvalóan nem megegyezésre törekvő politikai álláspontja ellenére Varga Mihály, a magyar tárgyalódelegáció vezetője ma reggel is elmondta a szokásos mantráját, miszerint decemberben térhetnek vissza a tárgyalóasztalhoz a felek. Varga az MR1-Kossuth Rádióban nyilatkozva azt mondta, hogy idén kicsi az esélye a hitelmegállapodásnak, míg a jövő évi tervek az eurózónabeli gazdasági fejleményektől is függnek.

Az MNB tegnap közzétett, előzetes harmadik negyedévi adatai alapján a bruttó államadósság aránya a GDP-hez viszonyítva a második negyedév végén látott 77,7 százalékról 77,1 százalékra csökkent, a javulásban ugyanakkor szinte kizárólag a forint erősödése, és ezen keresztül a devizaadósság forintban számított értékének csökkenése játszott szerepet, így egy esetleges forintgyengülés azonnal eltüntetheti a kormány adósságellenes harcának eredményeit.

A forint ezzel együtt a tegnapi kedvező tőkepiaci hangulatban mosolygós arcát mutatta, 281,5 körül kezdi a napot az EURHUF.

EURHUF (1 perces)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről