Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Kedvező adatok a kínai politikai parádéhoz

Vágólapra másolva!
A vártnál valamivel kedvezőbb makroadatok kölcsönözhetnek pozitív hangulatot a kínai kommunista párt ma kezdődő kongresszusának, az ipari termelés, a beruházások és a kiskereskedelmi forgalom jobban bővült a várakozásoknál, míg az infláció mérsékeltebb maradt.
Vágólapra másolva!

Gyorsabban a nő az ipar és a kereskedelem

Az ipari termelés 9,6 százalékkal nőtt októberben éves összevetésben, szemben a Dow Jones és a Reuters által gyűjtött konszenzusokban szereplő 9,4 százalékkal. Az adat a szeptemberben közzétett 9,2 százalékhoz képest is kellemes erősödést jelent.

Kisebb, de még mindig pozitív meglepetést okozott a kiskereskedelmi forgalom bővülése, az elemzők összességében 14 százalékos növekedésre számítottak októberben, a tényadat pedig 14,5 százalék, szemben a szeptemberi 14,2 százalékos növekedéssel.

A beruházások 20,7 százalékkal nőttek 2012 első tíz hónapjában, míg az elemzők "csak" 20,6 százalékra számítottak a Reuters és a Dow Jones gyűjtése szerint.

Mélyponton az infláció

Eküözben 33 hónapja nem látott mélységbe esett az infláció, a fogyasztói árak 1,7 százalékkal nőttek éves összevetésben, míg szeptemberben még 1,9 százalék volt a drágulás üteme. Az elemzők a különféle adatgyűjtések szerint 1,9 százalékos emelkedésre számítottak. A termelői árak 2,8 százalékkal csökkentek éves összevetésben, míg az elemzők 2,7 százalékos visszaesésre számítottak. A csökkenés visszafogottabb volt, mint a szeptemberi 3,6 százalék.

A fenti számok arra utalnak, hogy az inflációs fenyegetés egyelőre nem jelent igazi akadályt az esetleges további gazdaságélénkítés előtt. Azt is hozzá kell persze tenni, hogy a visszafogott fogyasztói infláció mögött az egyik fontos tényező az élelmiszerárak emelkedésének lassulása, a zöldségfélék ára 1,1 százalékkal nőtt éves összevetésben októberben, míg szeptemberben még 11 százalék feletti volt ugyanez az ütem.

Túl szépek az adatok?

Az adatok igazán nagy meglepetést ugyan nem jelentenek, de szépen passzolnak az elmúlt havi tendenciákhoz, amikor hasonló módon inkább pozitív, mint negatív meglepetést hoztak az adatközlések a beruházások és a kiskereskedelmi forgalom terén. Ne feledjük persze, hogy az adatközlés egybeesik a kínai kommunista párt 18. kongresszusával, ahol a nem kirobbanóan erős, de a vártnál valamivel jobb adatok kiváló hangulatot teremthetnek a gazdasági stratégiaalkotáshoz és a sima vezetőváltáshoz. Emiatt érdemes a kínai adatközlést még a szokásosnál is erősebb kritikával fogadni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről