Vágólapra másolva!
Alternatív megoldási javaslatokkal álltak elő a republikánusok az amerikai költségvetési szakadék kezelésének ügyében. Az adóbevételeket a kedvezmények eltörlésével emelnék a republikánusok és jelentős kiadásoldali lefaragást hajtanának végre. A Fehér Ház szerint az elküldött levél semmi újdonság nem tartalmazott, bár a Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint könnyebb lehet előrelépni az ügyben az álláspontok ismeretében.
Vágólapra másolva!

A republikánusok tegnap elküldött levele szerint 800 milliárd dolláros bevételnövelést adókedvezmények eltörlésével érnék el, illetve összesen 1200 milliárd dolláros kiadásoldali lefaragást hajtanának végre. Miközben az Obama adminisztráció tíz év alatt 4000 milliárd dollárral csökkentené a költségvetési deficitet, a republikánusok szerint a tervükkel további 240 milliárd dollárral lehetne csökkenteni.

A demokraták és republikánusok megoldási javaslatai között széles szakadék húzódik. A legfrissebb javaslatok szerint a republikánusok 1000 milliárd dollárral nagyobb kiadásoldali lefaragást hajtanának végre (többek között az egészségügyi kiadások tekintetében lennének szigorúbbak), míg az adóbevételek terén Obama 800 milliárd dollárral szedne be több pénzt - többek között attól a felső 2%-tól, akik adóterheinek növelését a republikánusok ellenzik - és a növekedés serkentéséből is remélnének 200 milliárd dollárt.

Bár látszólag a felek elképzelései nem közeledtek egymáshoz - nagyvonalakban már korábban is lehetett tudni, hogy a megoldási javaslatok tekintetében nagy különbségek vannak -, a Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint a republikánus levél a megegyezés irányába mutató lépés. Annak köszönhetően ugyanis tisztázott, hogy a melyik fél pontosan mit is akar elérni a tárgyalásoktól.