Vágólapra másolva!
Az amerikai pénzügyminiszter hétvégi nyilatkozata szerint a republikánusok is bele fognak egyezni a leggazdagabb rétegek adóterheinek növelésébe, így elkerülhetővé válik, hogy az ország az automatikus megszorításokat eredményező költségvetési szakadékba zuhanjon. A republikánus vezető hétvégi nyilatkozatai azonban arra utalnak, hogy a megegyezés kérdése nincsen még lejátszva, látszólag a végsőkig szeretnének ragaszkodni elképzeléseikhez. Az előttünk álló héten tehát továbbra is a költségvetési szakadék lesz a figyelem középpontjában, gyors megállapodást jelenleg úgy tűnik, hogy a piacok tudnának kikényszeríteni a politikusoktól.
Vágólapra másolva!

Az amerikai költségvetési szakadék elkerülése kapcsán naponta érik egymást a találkozók republikánus és demokrata vezetők között, de eddig úgy tűnik, hogy a két tábor álláspontja nem közeledett annyira, hogy megállapodás is születhessen. A demokraták szeretnék elérni, hogy az amerikaiak leggazdagabb 2%-a magasabb adókat fizessen, a republikánusok szerint viszont számos más útja is lehetne annak, hogy az adóbevételeket növeljék. Az egyik ilyen az adókedvezmények megkurtítása, mely a demokraták ellenvetése szerint a középrétegeket is sújtó lépés lenne.

Az amerikai pénzügyminiszter a hétvégén azt nyilatkozta, hogy a republikánusok végül kénytelenek lesznek belemenni a gazdagok adóterheinek növelésébe, hiszen politikailag ez számukra is egy vállalhatóbb álláspont, mint belekormányozni Amerikát a szakadékba. A republikánusok vezetője, John Boehner viszont vasárnap nagyon határozottan kiállt korábbi véleménye mellett: az adóemelések lassítani fogják az amerikai gazdaságot.

Úgy tűnik, hogy a felek továbbra is kötik az ebet a karóhoz, ennek ellenére azonban a piaci szereplők többsége arra számít, hogy még idén lesz megállapodás a kérdésben. Azt csak remélni lehet, hogy a politikusok nem arra várnak, hogy a piaci mozgások kényszerítsék a másik felet visszavonulóra. Ilyen esetben ugyanis a szokásosan erősnek mondható decemberi hónap akár csalódást is hozhatna a befektetőknek.


Mi az a "fiscal cliff"?

A "fiscal cliff", magyarul költségvetési szakadék elnevezés, melyet először Ben Bernanke amerikai jegybankelnök használt, az Amerikában 2013. január 1-jén automatikus életbe lépő megszorításokra utal. Amennyiben nem sikerül megállapodásra jutniuk a politikusoknak, úgy a 2000-es évek elején bevezetett adókedvezmények idén év végén kifutnak, illetve a költségvetési kiadásokban is fűnyíróelv szerinti visszavágás jöhet.

Ha az ország beleesik a költségvetési szakadékba, annak drámai hatása lehet a gazdasági teljesítményre. Egyes becslések szerint a negyedik negyedévben még 2,7%-os GDP-növekedést elkönyvelő Amerika akár recesszióba is süllyedhetne 2013-ban. Bár rövid távon károsan hat a költségvetési hiány lefaragását eredményező lépés, attól hosszabb távon jótékony eredményeket lehet remélni.

Úgy tűnik, hogy azt mindkét politikai oldal elismeri, hogy a problémát ezúttal már nem lehet tovább görgetni, ahogy azt egyébként két évvel ezelőtt egyszer már megtették. Megszorító lépésekre sor fog kerülni, azonban annak kivitelezését - és így gazdasági hatásait - illetően még nagy kérdőjelek mutatkoznak. Obama elnök például sokkal nagyobb mértékben támaszkodna az adóbevételek növelésére, míg a republikánusok első embere a kiadási oldali lefaragásokra helyezi a hangsúlyt.

Az S&P 500 részvényindex alakulása (pontban)