Egekben a magyar csődvalószínűség

Vágólapra másolva!
Az államcsőd esélyét is kifejező mutatószám mostanra felülmúlta az eddigi rekordot, amelyet még 2009 márciusában, a Lehmann-összeomlás után állított fel.
Vágólapra másolva!

Meredek drágulással rekordot döntött a szerdai londoni kereskedésben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása. Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint az úgynevezett ötéves CDS-felár 682 bázispont (6,82 százalék) környékén mozgott az előző esti 650 bázispontos záró után.

A CDS-felár mutatja azt is, hogy a piac mennyire tartja valószínűnek Magyarország csődjét. Minél magasabb a felár, annál nagyobb esélyt ad a piac annak, hogy az állam megtagadja a fizetési kötelezettségét. (Egy képlet alapján jön ki a CDS-felárból kiindulva a csődvalószínűség, a mostani felár alapján 30 százalék eséllyel áraz a piac egy öt éven belüli magyar államcsődöt.)

A magyar CDS-díjszabás a mostani rekord előtt 2009 márciusában - a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008. őszi csődje után indult globális pénzügyi válság kiteljesedésének idején - érte el előző csúcsát, 630 bázispontos középárfolyammal az irányadó ötéves kötvényfutamidőre.