Január 20-ára kapott időpontot az EU-tól Fellegi

Vágólapra másolva!
Jövő hét pénteken tárgyal Fellegi Tamás Brüsszelben az Európai Bizottsággal. A testület szóvivője szerint szó lesz a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárásról és a jegybanktörvényről is. Az Európai Bizottság korábban jelezte, hogy a találkozó önmagában nem jelenti a hiteltárgyalások hivatalos megkezdését. Fellegi jelenleg Washingtonban egyeztet az IMF képviselőivel.
Vágólapra másolva!

Január 20-án találkozik Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági ügyekben illetékes alelnöke Fellegi Tamással, a nemzetközi pénzügyi tárgyalások folytatásával megbízott tárca nélküli miniszterrel Brüsszelben - jelentette be kedden az uniós javaslattevő-végrehajtó testület szóvivője.

Amadeu Altafaj-Tardio három olyan témát említett, amely szerinte felmerülhet Rehn és az általa pénzügyminiszterként említett Fellegi jövő pénteki találkozóján. Az első a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás kérdése, a második a magyar részről igényelt elővigyázatossági hitelmegállapodás ügye, a harmadik pedig - Brüsszel felvetéseként - a magyar jegybanktörvény.

A szóvivő egyúttal hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság és a magyar vezetők között a Rehn-Fellegi találkozó előtt is mód van konzultáció folytatására, melyre rendelkezésre állnak a kommunikációs csatornák. Az Európai Bizottság a minap értésre adta, Rehn nyitott arra, hogy találkozzék Fellegivel, de ez önmagában még nem jelenti a hiteltárgyalások hivatalos megkezdését.

Az Európai Bizottság azt is közölte, hogy Brüsszel a magyar jegybanktörvény kérdésének rendezésétől tette függővé a magyar hitelkeret-kérelemről való tárgyalási hajlandóságát. A Brüsszel által vitatott jogszabályt december 30-án fogadta el az Országgyűlés, miután Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztatta a törvényt aggályosnak tartó bizottsági elnököt, José Manuel Barrosót arról, hogy a kormánytöbbség mindenképp elfogadja a törvényt. Az Európai Bizottság 2011 utolsó napjaiban megkezdte a törvény vizsgálatát, melynek során azt nézi majd meg, hogy a Magyar Nemzeti Bank működési rendszerét lefektető törvény megfelel-e az európai uniós jogszabályoknak.

Fellegi Tamás hétfőn kezdett megbeszéléseket Washingtonban a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF). A miniszter a hét során több alkalommal találkozik az IMF vezetőivel, csütörtökön például Christine Lagarde IMF-főigazgatóval, és programja részeként találkozik az amerikai külügyminisztérium illetékeseivel is. A magyar kormány korábban jelezte, hogy elővigyázatossági hitelmegállapodást kötne az IMF-fel és az Európai Bizottsággal.

Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalások előtt közölte, hogy Fellegi Tamás főtárgyaló mandátuma négy kérdésre terjed ki. Ezek szerint a tárca nélküli miniszter minden olyan hitelformát elfogadhat, amely abban segíti Magyarországot, hogy továbbra is a nemzetközi pénzügyi piacokról finanszírozhassa magát. Fellegi azt is egyértelműsítheti, hogy Magyarország az IMF-fel egyeztetve végrehajtja azt a programot, amelyben megállapodnak, illetve megerősíti azt a kormányzati vállalást, hogy a válságadók kivezetése után a 2013-as költségvetés hiánya is 3 százalék alatt lesz. "Részünkről semmilyen előfeltétele nincs a tárgyalásoknak, azok során minden olyan kérdés megvitatható, amelyet a tárgyalófelek szükségesnek tartanak" - rögzítette Orbán Viktor Fellegi Tamás mandátumának negyedik pontját.