Nyugdíjpénztári bezárások, összeolvadások hetei jönnek

ügyfelek az első hazai pénztárszervező éa működtető zrt irodájában, magánnyugdíjpénztár 2011.01.19-én
Vágólapra másolva!
Jelentősen megrostálódott a nyugdíjpénztárak mezőnye a szabályváltozások miatt. Az állami rendszert tavaly elkerülő mintegy százezer tag a most ismert információk szerint tíz kassza vagy az állami rendszer mellett dönthet a következő hetekben.
Vágólapra másolva!

Bezárja magánnyugdíjpénztárát az Erste Bank - jelentette be a társaság hétfőn. A közeljövőben további bezárásokra lehet számítani, a pénztárak éppen a napokban egyeztettek arról, hogy mindenki tájékoztatja tagjait, hogy fenntartják-e a működésüket - tudta meg az [origo] egy név nélkül nyilatkozó pénztári vezetőtől. Hozzátette, ezzel a tagokat kívánják segíteni, hogy március végéig dönteni tudjanak egy másik pénztárba vagy az állami rendszerbe való átlépésről. "Kötelezni nem lehet senkit erre, de erről szólt az egyeztetés, így a tagoknak maradna idejük a döntésre" - tette hozzá a szakember.

Eltűnt bevételek, kinyílt állami kapu

A márciusi határidő azt a mintegy 100 ezer embert érinti, aki magánpénztárak tagja maradt, és úgy kalkulált, hogy az idén januártól ismét ide fizeti majd nyugdíjjárulékának egy részét, a jövedelem tíz százalékát.

A múlt év végén azonban életbe lépett egy újabb szabály, amely szerint ez a 10 százalékos tagdíj nem folyik be a pénztárakba, hanem az államkasszát gyarapítja. Ezzel a kormány véglegesítette a magánnyugdíj-pénztári befizetések - korábban átmenetinek ígért - átirányítását, és megfosztotta a bevételüktől a kasszákat.

Egyúttal azonban a pénztártagok javára is hozott egy törvénymódosítást, aminek következtében a magánpénztári tagok is kaphatnak állami nyugdíjat, illetve március végéig visszaléphetnek az állami rendszerbe.

Végelszámolás, összeolvadás

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tizennyolc aktív nyugdíjpénztárat tart nyilván, de ez a szám még nem tartalmazza a beolvadásokat vagy végelszámolásokat. A Postás és az Évgyűrűk a Pannóniába, a Generali a Dimenzió Pénztárba olvad be. A megszűnésüket már korábban bejelentő Quaestorra, Vasutasra, az Életút és a Honvéd pénztárárakra viszont végelszámolás vár - erősítették meg az [origo]-nak a várható következményeket piaci források. Ehhez a csoporthoz csatlakozik most az Erste is.

A talpon maradók között van egyelőre az Aegon, az Allianz, az Aranykor, a Budapest, a Dimenzió, az ING, az MKB, az OTP, a Pannónia és az Axa. Így a jelenleg ismert információk szerint pénztártagok tíz kassza vagy az állami rendszer közül válogathatnak, de aki most vált magánnyugdíjpénztárat, jobban teszi, ha a jelenlegi legnagyobbak közül lép be valamelyikbe. A fennmaradásra ugyanis azoknak van igazán esélyük, akik valóban tömegeket tudnak kiszolgálni. Beolvadásokra és megszűnésekre, így a következő napokban bejelentésekre pedig ott lehet számítani, ahol a legkisebb a taglétszám.

Pénztárak taglétszáma tavaly szeptember végén a Stabilitás Pénztárszövetség adatai szerint

Pénztár

Taglétszám 2011. szeptember végén

Aegon

18 359

Allianz

11 194

Aranykor

3174

Axa

13 597

Budapest

2737

Dimenzió-Generali

3519

ING

19 743

MKB

3323

OTP

17 797

Pannónia-Évgyűrűk-Postás

3515


Bizonytalanság és dac

Ha a pénztárak tájékoztatják is tagjaikat terveikről, azoknak egyelőre úgy kell meghozniuk a döntésüket, hogy nem láthatnak teljesen tisztán a feltételek között, mert továbbra is van némi értelmezési zavar a körül, hogy 100 vagy csak 75 százalékos nyugdíj jár azoknak, aki most is magánnyugdíj-pénztár tagok maradnak.

A tavaly ilyenkor tapasztalt állami buzgósággal szemben egyelőre a kormány sem folytat kampányt a pénztártagok visszalépéséért, és ezen keresztül a maradék 220 milliárd forintos vagyon megszerzéséért. Ennek akár az is lehet az oka, hogy jöhetnek még tisztázó jogszabályi változtatások a március végi határidő előtt, jóllehet, az Országgyűlés e havi üléstervében nem szerepel olyan törvényjavaslat, amely a nyugdíjrendszer bármelyik pillérét érintené.

Forgatókönyv a megszűnésre

A magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény szerint ha a pénztár a jogutód nélküli megszűnés mellett dönt, akkor közölnie kell a felügyelettel.

A jogutód nélküli megszűnés esetén a pénztártag a megtakarítását átlépéssel viheti át egy másik kasszába. Erről a végelszámoló az eljárás indulásától számított 30 napon belül köteles levélben tájékoztatni a tagokat, egyúttal nyilatkozatot kell kérnie tőlük, hogy melyik pénztárba szeretnének átlépni. A pénztártag akkor kerül át a kiválasztott kasszába, ha a pénztár kiadta a befogadó nyilatkozatot, a törvény szerint azonban a vagyont csak a végelszámolás lezárása után utalhatják át. Ha a megszűnő pénztár tagja nem nevez meg pénztárat, akkor a végelszámoló átlépteti az állami társadalombiztosítási rendszerbe.

A pénztár, a felszámolás esetét kivéve, csak végelszámolás után, a PSZÁF előzetes tájékoztatásával szűnhet meg. A végelszámolási eljárást egy év alatt kell lefolytatni, a pénztár kérésére a PSZÁF ezt az időszakot egy évvel meghosszabbíthatja. A végelszámolást a felügyelet ellenőrzi, a bíróság pedig a pénztárat a nyilvántartásból a felügyelet határozatának jogerőre emelkedése után törli.