Első körben nyolcezer lakást vesz meg a Nemzeti Eszközkezelő

Vágólapra másolva!
A bankok már elkészítették az értékesítésre váró, bedőlt devizahiteles ingatlanok listáját. Az első lakásokat márciusra várja a Nemzeti Eszközkezelő, ami minden ingatlant megvesz, amelyik a törvényi feltételeknek megfelel.
Vágólapra másolva!

Két héten belül beérkezhetnek a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-hez a bankok által kijelölt lakóingatlanok - nyilatkozta Ternyák Edit, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. szóvivője a Világgazdaságnak. A lap szerdai számában azt írja, a bankok kijelölték, hogy melyik zálogul szolgáló lakásokat kényszerértékesítik.

A szóvivő tájékoztatása szerint a törvényi feltételeknek megfelelő mindegyik ingatlant megveszik. A jogszabály szerint az adós a szándéknyilatkozatának benyújtásától számított 90 napon belül bérlővé válik, és ez idő alatt "védettséget élvez", vagyis a végrehajtási eljárást a bank felfüggeszti. Az eszközkezelő indulásként nyolcezer, 2014 végéig pedig 25 ezer ingatlan megvásárlásával számolhat, amelyet visszabérelnek az adósok.

A lap felidézi, hogy a költségvetési törvény az idei évre hárommilliárd forintot biztosít az ingatlanok vásárlására. A bérleti szerződésben pedig irányadó lesz a lakástörvény, amely kimondja: súlyos szerződésszegés esetén a szerződés felmondható.

A Világgazdaság cikke szerint az OTP-csoport az idei első negyedévben 957 ingatlant jelölt ki, míg az előző negyedévben 537 darabot. A CIB Bank és az UniCredit Bank az előző és a mostani negyedévben is kihasználta a kvótát.