Megkárosította ügyfeleit az ING

Vágólapra másolva!
Első fokon pert nyert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az ING Magánnyugdíjpénztárral szemben, amiért az indokolatlanul drágán fektette be tagjai pénzét. A felügyelet ugyanilyen okból több pénztárt is beperelt, az Aegon és az AXA már visszafizette ügyfeleinek a plusz költségeket.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2010 második felében vizsgálta meg több magánnyugdíjpénztár és az azok befektetéseit kezelő alapkezelők befektetési, vagyonkezelési tevékenységét.

Ennek során megállapította: a vagyonkezelői szolgáltatásokért fizetett díjakkal kapcsolatban négy magánnyugdíjpénztár és vagyonkezelőik többször megsértették a jogszabályokat. Egyes esetekben az olcsóbb közvetlen értékpapír-befektetés helyett a pénztári vagyont indokolatlanul befektetési alapokba fektették, amellyel összességében több milliárd forintnyi többletköltséget okoztak, így negatívan befolyásolták az eszközértéket és ezen keresztül a nettó hozamot is

Az érintett magánnyugdíj-pénztáraknak a PSZÁF határozataiban előírta: mutassák ki az indokolatlan közvetett befektetések okozta többletköltséget és azt utalják vissza a pénztártagoknak, az erre vonatkozó követelést közben érvényesítve a vagyonkezelővel szemben. A felügyeleti kötelezés nyomán az AEGON Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár, s az elmúlt napokban az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (az alapkezelőikkel történt elszámolás után) is visszafizette jogosult tagjainak, illetve - az állami társadalombiztosítási rendszerbe időközben visszalépett pénztártagok után - a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak a korábban indokolatlanul levont többletköltséget.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár és az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár ugyanakkor közigazgatási perben támadta meg a PSZÁF velük kapcsolatos határozatait. Előbbi pénztár esetében az első fokú bírósági eljárás még folyamatban van, utóbbi ügyében péteken született meg az első fokú ítélet. A bíróság elutasította az ING keresetét.