Kétszázezer forint zöldbírság a lusta cégeknek

Vágólapra másolva!
Nem ismerik a szabályokat, nincs pénzük megfelelni nekik, szándékosan nem tartották be az előírásokat - ezek a legfőbb okai annak, hogy miért csak a cégek tizede tartja be magától a környezetvédelmi előírásokat. A vállalkozások több mint ötmilliárd forintot fizetnek be büntetésként azért, mert nem tartják be a zöldszabályokat.
Vágólapra másolva!

Tíz kis- és középvállalkozásból csak egy teljesíti önként a környezetvédelmi előírásokat, így a többi kilenc ki van téve annak, hogy hatósági bírságot fizessen emiatt. Ez indokolja, hogy 2010-ben 5,6 milliárd forint környezetvédelmi bírságot szabtak ki a felügyelőségek a vállalatokra.

Március elsejéig kell teljesíteniük a hulladékgazdálkodási adatszolgáltatási kötelezettségüket a cégeknek. Ha ezt elmulasztják, akár 200 ezer forintos bírságot is kaphatnak, és az adatszolgáltatás csak egy a közel háromszáz környezetvédelmi előírásból. Nagy Gréta, a Dandelion Környezetvédelmi Tanácsadó ügyvezetője szerint a vállalatok ötödénél a bírság ténye kényszeríti ki a szabályok betartását.

A tanácsadó által közölt adatok szerint az 5,6 milliárd forintnyi bírság főként azért jött össze 2010-ben, mert vagy szándékosan mulasztottak a cégek, vagy nem tudták, mi a teendőjük, vagy a szabályokat szájhagyomány útján ismerték, illetve azért, mert nem volt pénzük megfizetni az előírásokhoz szükséges lépéseket.