Brutális nyereség az Apple-nél

Vágólapra másolva!
Óriásprofitról számolt be negyedéves gyorsjelentésében az Apple, amely milliószámra önti a világpiacra az iPhone-okat. A dübörgő eladások megfordították a napokon keresztül eső részvényeket.
Vágólapra másolva!

A negyedéves profit majdnem megkétszereződött, elsősorban az iPhone-ok és az iPad-ek töretlen népszerűsége miatt. Ez hirtelen félresöpörte az elemzők korábbi aggodalmait a társaság bizonytalanabb jövőjéről.

A részvényárak kedden délután több mint 7 százalékot ugrottak, miután az utóbbi 11-ből 10 napban folyamatosan estek, és közben az Apple piacának lassulása miatt aggodalmaskodtak a befektetők.

A negyedéves számok viszont azt bizonyítják, hogy a lassulás nem következett be, az iPhone-okból 88 százalékkal többet adtak el az elmúlt negyedévben, főleg, mert új piacokat, például Kínát sikerült meghódítani. Az elmúlt negyedévben így a már majdnem 5 éves okostelefon maradt az Apple abszolút húzóterméke, csak ebből 35 millió darabot adtak el 3 hónap alatt, a teljes értékesítés 58 százalékát ez teszi ki.

A negyedéves eremények láttán a Wall Street Journal-nek nyilatkozó elemzők azt nyugtázták, hogy az Apple jó úton jár, azt csinálja, amit egy 36 éves társaságnak csinálnia kell. Olyan terméket gyárt, amelyre világszerte stabil és erős kereslet van.

Az elemzők ugyanakkor arra is rámutatnak, hogy az Apple részvényára a közeljövőben is erősen ingadozhat, mivel a versenytársak sem pihennek. A Nokia és a Samsung például új gépekkel készül előrukkolni, az Apple-től viszont épp nem várható újdonság. A legközelebbi új telefont őszre várják, egy évvel a 4S debütálása után.

A társaság profitja 94 százalékkal lett magasabb a korábbi negyedévinél (11,6 milliárd dollárra emelkedett - ez 2500 milliárd forint), meghaladva a 9,52 milliárd dolláros (2000 milliárd forint körüli) elemzői várakozásokat. Az Apple egyébként nemrég jelentette be, hogy osztalékot fizet a részvényeseinek, és 2013-tól részvény-visszavásárlási programot indít.

Az amerikai tőzsdei gyorsjelentési szezon gőzerővel zajlik, jó jelentést tett közzé több nagy technológiai mamutcég, a Microsoft és a Facebook is, továbbá olyan óriáscégek, mint a McDonald's vagy a General Electric.