Orbán szerint a sárgacsekk-adót nem az emberek fogják fizetni

Sárga csekk, csekkbefizetés megadóztatása, Matolcsy újabb adóterve máshol már megbukott
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint a bankok fizetik meg a tranzakciós illetéket. Orbán szerint megtartják a "pofátlan végkielégítések" 98 százalékos adóját.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi tranzakciós illetéket nem az emberek, hanem a bankok fogják fizetni - ezt ígérte Orbán Viktor kormányfő a Fidesz-KDNP-frakciószövetség üléséről távozóban.

Az ülés egyik résztvevője az [origo]-nak elmondta, hogy a sárgacsekk-adóként elhíresült újabb sarc kapcsán Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter arról tájékoztatta őket, hogy az EU nem engedi adóztatni a pénzforgalmat, ezért illeték lesz a tranzakciók után felszámítandó teher neve. Mivel illeték, ezért nem az emberekkel, hanem a pénzintézetekkel fizettetik meg - érvelt a miniszter.

Mint beszámoltunk róla, a kormány által jóváhagyott Széll Kálmán-terv 2.0-nak keresztelt konvergenciaprogram világosan fogalmaz: a tranzakciók széles körére, így a postai készpénzfeladásokra, banki utalásokra, készpénzfelvételre kivetnék az illetéket. Mit megírtuk, ez technikailag úgy működne, hogy a terhet a pénzintézetek fizetik be, de ők ráterhelik az ügyfeleikre, így a terhet valójában a lakossági és vállalati ügyfelek viselik - ahogyan most például a kamatadót. Ennek nem mond feltétlenül ellent a kormányfő mai nyilatkozata, de tisztábban csak a törvényjavaslat benyújtásakor láthatunk.

Orbán a mai egyeztetés után újságíróknak elmondta, hogy nagyon komoly szakértői munka folyik a Nemzetgazdasági Minisztériumban annak érdekében, hogy kitalálják, milyen garanciákat építsenek be a szabályozásba, hogy a bankok ne háríthassák át a tranzakciós illetéket az emberekre. A miniszterelnök elismerte ugyanakkor, hogy a bankadónál - bár többször is hangsúlyozta a kormány, hogy nem lehet - a bankok áthárították az ügyfelekre a teher egy részét.

A frakcióülésen értesülésünk szerint felvetődött, hogy valamilyen kedvezményeket kellene bevezetni mind a tranzakciós illetéknél, mind a telefonadónál. Orbán erre azt mondta, hogy nincs még döntés, csak a gondolkodás kezdődött el, és ha benyújtják a törvényjavaslatokat, azokhoz beadott módosító indítványokkal lehet orvosolni a kérdést.

Az ülés egyik résztvevője lapunknak elmondta, hogy felmerült az a kérdés is, hogy nem veszélyes-e, hogy Magyarország egyedüliként alkot meg tranzakciós illetéket. A kormányfő elismerte, hogy valóban van veszély, de keresik a megoldást, amellyel kiszűrik a visszaéléseket, és meggátolják azt, hogy Magyarországról külföldre vigyék a banki tranzakciókat.

Orbán elmondta azt is, hogy a frakció nyomására hajlik arra, hogy a "pofátlan végkielégítések adója", a 98 százalékos végkielégítés-adó megmaradjon. Mint megírtuk, a kormány eltörölni javasolta a múlt héten, Matolcsy György már be is nyújtott erről egy törvényjavaslatot, de a Fidesz szóvivője jelezte, ragaszkodnak a közszolgákat, politikusokat, polgármestereket sújtó büntetőadó megtartásához.