Óvatos duhajnak tartja magát a kínai kommunistákkal cimboráló Orbán

Vágólapra másolva!
Újabb és újabb eurómilliárdokat vár Orbán Viktor Kínától, az első milliárdot pedig már az év első felében elköltené - nyilatkozta a kormányfő pénteken a Kossuth rádiónak. Orbán óvatos duhajnak tartja magát a kínai kommunistákkal való kapcsolatában, de a keleti nyitástól hatalmas fejlesztéseket és a magyar export növelését is várja.
Vágólapra másolva!

A magyar külpolitika keleti nyitását vette védelmébe pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök, aki a Kossuth rádióban beszélt a magyar-kínai és a magyar-kazah együttműködések hasznáról. A miniszterelnök kijelentette: nem szabad egymást kizáró alternatívának tekinteni a nyugati és a keleti kapcsolatokat, egyszerre van szükség az integrációra mindkét irányban, hiszen a nyugat-európai országok is ugyanezt csinálják. Franciaország vagy Németország is kötött már stratégiai megállapodást Kazahsztánnal - példálózott Orbán, hozzátéve, hogy ilyen szempontból ott már "le is maradtunk".

A miniszterelnök a keleti kapcsolatoktól azt reméli, hogy azokkal sikerül a magyar cégek termékeit, áruit "elhelyezni" a keleti országokban. Példaként sorolta, hogy a Mol több száz milliós befektetéseket kezdhet Kazahsztánban, de az egészségipar is jelentős mennyiségben vihet ki oda termékeket és szolgáltatásokat, és a víztisztításban és építőiparban is tényleges gazdasági kapcsolatok jöhetnek létre (Orbán májusi kazahsztáni látogatásáról és az ottani üzleti tárgyalásokról itt olvashat bővebben).

Kínában a projekteket kínai-magyar vegyesvállalatok bonyolítják majd - mondta, itt is a magyar áruk és magyar kapacitás keleti "elhelyezését" emlegetve. Hozzátette: Kínából konkrét befektetési ajánlatok is érkeztek Magyarországra: többek között egy több közép-európai országot érintő út-, híd- és vasútépítési programhoz nyújtana Kína szívesen forrásokat.

Orbán Viktor a közelmúltban írt alá megállapodást a Magyarország számára biztosított 1 milliárd eurós fejlesztési hitelkeretről, amellyel Kína a magyar-kínai vegyesvállalatok projektjeit finanszírozná (a hitel felhasználásának részleteiről itt olvashat). Orbán pénteken azt mondta, hogy szerinte ezt az összeget Magyarország még az év első felében felhasználja. Ekkor a kormányfő szerint Kína újabb egymilliárdos hitelkeretet nyithat meg, "milliárdonként fogunk előrehaladni", és az újabb és újabb milliárdok is fejlesztési forrásként jelennek meg Magyarországon.

A kormány Kínához fűződő viszonya kapcsán az interjúban rákérdeztek a Fidesz és a Kínai Kommunista Párt szoros pártközi kapcsolatára is, Orbán azonban védelmébe vette pártja és a kínai kommunisták viszonyát. "Én az óvatos duhajok közé tartozom, igyekeztem nem első lenni a sorban" - mondta. A kormányfő azzal védte a viszonyt, hogy egy francia jobboldali párt volt az első, amely stratégiai együttműködést kötött a Kommunista Párttal, a Fidesz csak a második ilyen európai jobboldali párt.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Orbán az interjún