A top tíz leggyengébbje az euró

Vágólapra másolva!
A devizapiac nem bízik a közös európai pénzben: a múlt héten jelentősen nőtt azoknak a piaci szereplőknek a száma, akik szerint az euró tovább fog gyengülni a dollárral szemben. Ráadásul a Bloomberg indexei szerint az euró az elmúlt három hónapban a 10 legfontosabb fejlett ipari deviza közül a leggyengébb teljesítményt nyújtotta.
Vágólapra másolva!

Hétfő reggelre az euró árfolyama 288 forint alá süllyedt, amiben része lehetett Ven Csia-Pao kínai miniszterelnök vasárnapi nyilatkozatának is, amelyben kifejtette: a pekingi kormány a második félévben lépéseket tesz annak érdekében, hogy a gazdasági növekedésnek lendületet adjon.

Az állami hírügynökség közleményét hétfőn Ázsia-szerte üdvözölték a befektetők, a vezető tőzsdeindexek többsége - ha csak szerény mértékben is, de - emelkedett. Tokióban hétfőn állami ünnep miatt zárva vannak a piacok. A globális hangulatot valamelyest javító hír a feltörekvő piaci devizáknak is kedvezett; a dél-afrikai rand és a zloty, amely pénteken a forinthoz hasonlóan erősödött, szintén a múlt hét végi szintek közelében kezdte a hetet.

Az euró/dollár árfolyam 1,2240 közvetlen közelében mozgott a hétfői kereskedés első óráiban. A devizapiac nem bízik a közös európai pénzben: a washingtoni Commodity Futures Trading Commission adatai szerint a múlt héten jelentősen nőtt azoknak a piaci szereplőknek a száma, akik szerint az euró tovább fog gyengülni a dollárral szemben. Ilyen körülmények között a piac az átlagosnál is érzékenyebb a pozitív hírekre, amilyen például az esetleges kínai stimulusról szóló bejelentés - hangsúlyozzák a kereskedők.

Az euró, amely a dollárral szemben a múlt héten 1,2151-ig, 2010. június 14-e óta nem látott mélységbe gyengült, a Bloomberg korrelációs indexei szerint az elmúlt három hónapban 4 százalékot veszített értékéből, amivel a 10 legfontosabb fejlett ipari deviza közül a leggyengébb teljesítményt nyújtotta. Ebből a kosárból a jen szerepelt a legjobban - az 5,8 százalékos erősödésnek a japán exportőrök feltehetően nem tudnak őszintén örülni -, a dollár súlyozott átlagértéke pedig 3,9 százalékkal nőtt.

Az esetleges további euróerősödéshez mindenekelőtt az 1,2340 körüli szinteket kell elhagynia az eurónak, itt a devizastratégák szerint erős lehet az ellenállás. A gyengülést ugyanakkor először az 1,2150-es, majd az 1,880-as szintek lassíthatják. 1,2-nél utoljára tavaly június 10-én járt az árfolyam.