Izgalmas hónapunk lesz - Mit várhatunk a szeptembertől?

ősz, top kép
Vágólapra másolva!
Habár a történelemi hozamok borúlátó hangulatot sejtetnek, a piacok szeptember havi teljesítménye mégis inkább a pozitív tartományokba emelkedhet köszönhetően néhány fontos makrogazdasági hírnek. Mind a tengerentúlról, mind pedig Európából jelentős, piacmozgató fejlemények várhatók, melyek meghatározhatják, hogy merre vesszük az irányt a közeljövőben.  
Vágólapra másolva!

A történelem rosszul fest

Tekintsünk előre a következő néhány hétre, és nézzük meg, milyen események befolyásolhatják a globális makró piacot. Szeptember hónap általában rossznak ígérkezik a részvénypiacok teljesítménye szempontjából, ha a múltat vesszük alapul. Az S&P 500 teljesítménye az elmúlt 10 évben az mutatja, hogy nem túl jók a hozam kilátások az ősz első hónapjára. Szeptember a harmadik legrosszabb helyen áll a havi hozamok összehasonlításában -0,34%-os átlag hozammal.

S&P 500 havi teljesítménye


Szintén beárnyékolja az emelkedési kilátásokat, hogy többéves csúcsok közelében mozog több fontos index és termék (pl. S&P 500, kukorica, szójabab). Az alacsony forgalmú nyári időszak után a figyelem ismét a fundamentális problémák felé irányulhat, a befektetők az USA és Kína gyenge és lassuló gazdasági növekedésére, valamint az európai periférikus országok megoldatlan problémáira, leginkább a spanyol tartományok, bankok és Görögország adósság törlesztéseire koncentrálhatnak.

S&P 500 és a Mezőgazdasági Termékek Indexe

Úton már a QE3?

A közeljövő eseményei azonban akár pozitív tartományokba is billenthetik a nyári hónapok után éledező tőkepiacokat. Ilyen esemény lehet az FOMC (Federal Open Market Committee) szeptember 12-13-i következő ülése, ahol Ben Bernanke, a FED elnöke bejelenthet egy újabb monetáris lazítási programot (QE3), mely egyértelműen felfelé húzná a részvénypiacokat, miközben várhatóan az állampapír-piaci hozamszinteket csökkentené. Direkt módon az amerikai gazdaságot élénkítené a lépés a tervek szerint, azonban indirekt módon a globális piacokra is hatással lenne.

Hozzátartozik a teljes képhez, hogy már eddig is jelentős mértékben beépült a várakozásokba a QE3, köszönhetően Ben Bernanke közelmúltbeli sorozatos utalásainak. Véleményünk szerint a piac nagymértékben már beárazta az USA gazdaságélénkítő programját és a FED "lebegtető stratégiája" egyre feljebb hajtotta az indexeket, ennek (is) köszönhető a magas S&P 500 csúcs közeli szintje. Technikai szempontból is jobban limitált lehet a QE3, mint elődei, a várakozások azt mutatják, hogy kisebb mértékű és szűkebb körű eszközvásárlást tervez a FED, így a hatása is mérsékeltebb lehet.

Az ECB is segítheti a piacokat

Ma lép a nyilvánosság elé Mario Draghi, az ECB elnöke, akitől a perifériahozamokat korlátok közé szorító kötvényvásárlási program bejelentését várja a piac. Erre azért lenne szükség, hogy főként a spanyol és olasz állampapír hozamok ne emelkedjenek ismét a jelenleginél magasabb szintekre, mely fenntarthatatlan spirálba lökheti az állampapírpiacukat (Spanyolország például 2, 3 és 5 éves papírok kibocsátását tervezi e hónap során). Úgy gondoljuk, hogy az eszközvásárlás bejelentése igen valószínű akár mai is, de a közeli jövőben nagyon.

Ezen kívül egy esetleges kamatvágás elé is nézhetünk, mivel az ECB csökkentheti az eurózóna alapkamatát (0,75%-ról 0,5%-ra), stimulálva ezzel a pénzforgalmat. Ez azonban nem az alap forgatókönyvünk. Szerintünk erre valószínűleg csak később lehet szükség.

A bankunió is jót tehet

Az eurózóna bankrendszerét felügyelő, egységes szervezet kialakításáról szóló tervezetről fog tárgyalni szeptember 11-i ülésén az Európai Bizottság. Az integrált bankrendszer kiépítését célzó intézkedések egyik alappillérének tartott felügyelet létrejötte nagyban javítaná a befektetők bizalmát az európai piacokban. Ez leginkább azt jelenteni, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) nevű alapból a bajba jutott bankokat közvetlenül is ki lehetne segíteni, nemcsak az egyes országok szuverén államadósságának növelésével.

Úgy látjuk, hogy az egységes felügyeleti szerv kiépítése csak idő kérdése, mely javítani fogja a piacokba vetett bizalmat, ez azonban csak egy lépés a sok közül, mely még mindig nem elég a bankközi piacok megszilárdításához. A fentiekhez kapcsolódó esemény, hogy várhatóan a német alkotmánybíróság jóváhagyja az ESM programot törvénybe iktató határozatot. Ezzel elegendő tagország áll a segéd-alap formális létrehozása mellett.

Lehetnek még bajok is

A fent említett lépések elmaradása azonban negatív hangulatot is teremthet, a csalódottság mellé pedig negatív töltetű események is bekövetkezhetnek a hónap során. Az Európai Bizottság, az ECB és az IMF (a "Troika") szeptember elején áttekinti, hogyan alakul azon reformok végrehajtása Görögországban, melyek elengedhetetlenek az októberben esedékes kifizetései teljesítéséhez.

Nagy valószínűséggel azonban hiányosságokat fognak feltárni a Troika képviselői elemzéseikben, melyet majd csak októberben publikálnak. Amint hírek szivárognak ki a jelentésről, megmozdulhat a piac, és negatívan befolyásolhatják az európai szentimentet, felerősödhet a "Grexit" (Görögország kiválása az eurozónából) esélye.

Emellett a szeptember 14-15-i ciprusi EU-s találkozón jelenthetik be a spanyolok, hogy nem bírnak a tartományok és a bankrendszer finanszírozási igényeivel, így a spanyol kormány az Európai Pénzügyi Stabilitási alapból (EFSF) szeretne forráshoz jutni. Ez a lépés nagyban kapcsolódik a második pontban taglaltakhoz, miszerint az ECB állampapír vásárlással enyhítené a spanyolok növekvő adósság terheit.
Több fontos piaci hangulatindikátor is erőteljes optimizmust jelez ráadásul a fontos intézményi befektetők körében. A befektetési portfoliókban közel másfél éves mélypontra csökkent a készpénzállomány, és a korábbi csúcsok közelébe növekvő részvény- (60,5%) és kötvénysúllyal (21,4%) párosul, derül ki az AAII legfrissebb felméréséből, amiből viszont könnyen következhet, hogy dacára az esetleges kedvező gazdaságpolitikai fordulatoknak, nem lesz már jelentős vételi erő a piacon.

Izgalmas hónapunk lesz

A fentieket összegezve azt láthatjuk, hogy habár negatív előjelekkel indulunk neki a hónapnak, mégis több lépés is felfelé billentheti a tőkepiacokat, ezen belül leginkább a részvénypiacokat az USA-ban és Európában egyaránt. Azt gondoljuk, hogy a pozitív hírek, fejlemények felülkerekedhetnek, és a nyári hónapokra jellemző emelkedés tovább folytatódhat a részvénypiacokon, dacára annak, hogy szeptember általában nem a legjobb hónap a részvénypiacokon. A kockázatokról persze soha ne feledkezzünk meg.