Az állam megússza a dinnyekartellt, a Tesco még izgulhat

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Antitröszt Irodája nem indít versenyfelügyeleti eljárást a dinnyetermesztés és kereskedelem ügyében a Penny Market Kft.-vel és a Vidékfejlesztési Minisztériummal (VM) szemben, miközben a Tescóval és több más áruházzal szemben folytatódik az eljárás.
Vágólapra másolva!

Az MTI birtokába jutott végzés szerint a GVH Antitröszt Iroda megállapította, hogy a neve elhallgatást kérő bejelentés alapján lefolytatott eljárásban a Penny Market Kft.-vel és a Vidékfejlesztési Minisztériummal szemben versenyfelügyeleti eljárás indításának feltételei nem állnak fenn a rendelkezésre álló információk alapján.

A VM kifogásolt magatartása a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény értelmében nem minősül piaci magatartásnak, mivel azzal kapcsolatban a VM legfeljebb olyan közhatalmi jogosítványok alapján gyakorolt magatartást tanúsíthatott, amire nem terjed ki a törvény hatálya - állapítja meg a végzés. A Penny Market Kft. magatartásával kapcsolatban pedig a bejelentő nem hozott a GVH tudomására olyan bizonyítékot, amely a vállalkozással szemben a jogsértés elkövetését valószínűsítené.

A végzés megerősíti: a versenyfelügyeleti eljárás megindult az ALDI, az Auchan, a CBA, a Lidl, a Spar, a Tesco, a Magyar Dinnyeszövetség és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ellen, mert megegyeztek a Magyarországon termelt görögdinnye 2012 július közepétől alkalmazandó áraiban, és abban, hogy Magyarországon kívül termelt dinnyét nem, vagy csak diszkriminatív árazással forgalmaznak belföldön.

Júliusban az Index azt írta meg a Vidékfejlesztési Minisztérium válasza alapján, hogy az áruházláncok 99 forintos árat ajánlottak a dinnye kilójára, amelyet a szakmai szervezetek elfogadhatónak találtak, így létrejött a megállapodás.

Az [origo]-nak Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke, fideszes képviselő azt mondta, hogy megállapodás nem volt, csak arra kérték a kereskedelmi láncokat, hogy amíg van magyar dinnye, árusítsák azt, és vegyék figyelembe a termelők önköltségi árát. Elmondása szerint ezt az áruházak elfogadták.

A kormányzat azonban elismerte, majd visszavonta, hogy kartellezésre buzdította volna a láncokat. Augusztus közepén Budai Gyula VM-államtitkár egy algyői gazdafórumon azt mondta a Népszabadság szerint, hogy "a Gazdasági Versenyhivatal is azt mondta, hogy én kartellezek. Igen? És akkor mit tudnak velem csinálni? Vagy a minisztériummal? Vagy a kormánnyal?" Állítása szerint "igen, kartelleztünk, a magyar termelők érdekében".

Egy nappal később azonban már azt mondta, csak annyit kértek az áruházaktól, hogy a tavalyihoz hasonló árakkal kezdjék és fejezzék be a dinnyeszezont.