Leépítések a legnagyobb acélgyártónál

Vágólapra másolva!
Európába is begyűrűzik az acélipar jelentős visszaesése, 600 munkavállalójától válik meg az ArcelorMittal, a világ legnagyobb acélgyártója, és véglegesen bezárja a francia Florange városában lévő üzemének egy részét a Financial Times szerint. A jelenség nem egyedülálló, múlt héten a kínai Baosteel döntött hasonlóképpen.
Vágólapra másolva!

A cégnél az acél iránti gyenge világpiaci kereslettel magyarázták a döntést, ami miatt az acélipar kilátásai továbbra is kedvezőtlenek maradnak. Meglátásuk szerint a többi versenytársuk is ettől a problémától szenved, és nem sok reményt látnak a helyzet javulására.

A vállalat egyébként az év első felében 438 millió dolláros üzemi veszteséget ért el Európában. A mostani lépésüket további leállások követhetik Európa szerte, mivel szükségesnek tartják a termelésük átszervezését, és remélik, hogy az alkalmazottaik egy részét sikerül elhelyezniük a többi üzemükben.

Korábban többször is leállították már a tegnap bezárt olvasztó kemencéket, de mivel nem találtak rá vevőt, most vált véglegessé a döntésük. Jó hír viszont, hogy folytatják fejlesztéseiket a Florange gyár többi részlegében, ami több mint 2000 embernek ad munkát.

Az ArcelorMittal döntése távolról sem egyedülálló a világban, a közelmúltban egy kínai acélóriás, a Baosteel függesztette fel a termelést egyik gyáregységében. Az acél iránti globális kereslet visszaesése egyértelműen jelzi a konjunktúra gyengeségét. A kínai acélipar vergődése ráadsául tovább gyűrűzik a legnagyobb vasérckitermelőkre is, Ausztrália nemrégiben jelentősen csökkentette a kínai vasérc-keresletre vonatkozó prognózisát, és ezáltal a saját várható vasérc-bevételeit is.