Vágólapra másolva!
Amerikában zárva tartottak tegnap a tőzsdék a Sandy hurrikán miatt, és ma sem nyitnak ki. Egyedül a határidős piacokon folytatódik a kereskedés, ahol emelkedést mutatnak a főbb határidős indexek. A nemesfémek közül az arany és az ezüst is emelkedik, míg emellett a nyersolaj is dárgult. A Japánból érkező adatok nem festenek kedvező képet a japán gazdaság állapotáról, amire gyengüléssel ragált a japán tőzsde. Az ottani jegybank bejelentette eszközvásárlási programjának bővítését, hogy segítse a gazdaság beindítását, ezen túl az ipari termelési adatok a kibocsátás visszaesését mutatják, a munkanélküliségi adatok alakulása viszont megfelelt a várakozásoknak. Olvassa el reggeli európai piaci összefoglalónkat is: Kamatdöntés előtt kivár a BÉT
Vágólapra másolva!

Növeli aktivitását a BoJ

Kevezőtlen hírek érkeztek Japánból, miután közzétették a szeptemberi ipari termelési adatot, ami 4,1 százalékkal csökkent a hónapban egy év alatt, ami rosszabb, mint az elemzők által előzetesen várt 3,3 százalékos visszaesés. A kibocsátás ilyen mértékű zuhanása a legnagyobb mértékűnek számít a tavalyi nagy földrengés óta.

Az ipari adatok mellett a japán munkanélküliségi rátát is közölték, amely 4,2 százalékon alakult szeptemberben, megfelelve az elemzői várakozásoknak.

A japán jegybank bejelentette, hogy 11 ezer milliárd yennel megnöveli eszközvásárlási programját, hogy ezzel segítse beindítani az akadozó gazdaságot. Így az egész programjuk 66 ezer milliárd yent fog kitenni. A hitelezési programjuk viszont marad az eredeti 25 ezer milliárd yen nagyságú. A kedvezőtlen hírekre negatívan reagált a japán piac, és 1 százalékos mínuszban zárt.

A többi ázsiai index viszont vegyesen mozog, a japán tőzsdétől minimálisan teljesít jobban a hongkongi Hang Seng, míg a dél-koreai Kospi kiemelkedik a többi parkettől 0,4 százalékos emelkedésével.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Indiában is akcióba lendült a jegybank, ugyanis az ottani döntéshozók 4,5 százalékról 4,25 százalékra csökkentette a bankok kötelező tartalékrátáját, melyet a jegybanknál kötelezően tartaniuk kell. Ezzel nagyjából 3,2 milliárd dollárral nőhet a bankrendszer számára elérhető pénz, amit a gazdaságba tudnak forgatni. Az alapkamat viszont maradt 8 százalékon, így a döntések többsége egybevág az elemzői konszenzussal.

Ma is zárva tart Amerika

Az évszázad egyik legnagyobb vihara miatt zárva tartottak tegnap az amerikai részvénypiacok, és kedden sem nyitnak ki. Ilyenre 27 éve nem volt példa, hogy természeti katasztrófa miatt kelljen szüneteltetni a kereskedést.

Az amerikai piacokról egyedüli következtetést a határidős piacok alapján vonhatunk le, ugyanis azokon nem állt le az élet. A határidős indexek meglepően jól teljesítenek, az S&P futures fél százalékos pluszban, a Nasdaq futures pedig 0,8 százalékos pluszban mozog, míg a Dow-Jones futures nem mutat jelentős elmozdulást, minimális emelkedésben tartózkodik.

A nyersanyagok is felfelé vették az irányt, a WTI nyersolaj 0,2 százalékot, a fűtőolaj pedig 0,3 százalékot drágult. A nemesfémek közül az arany 0,1 százalékkal, az ezüst pedig 0,4 százalékkal került feljebb.

A szünet ellenére érdemes a mai makro adatokra figyelni, délután az októberi fogyasztói bizalmi indexet fogják közölni a tengerentúlról, ami a várakozások szerint a 72-es értéken fog alakulni. Ezen túl az augusztusi S&P Case-Shiller lakáspiaci árindexet is közzéteszik, amelyre 0,55%-ot várnak az elemzők.

A vállalatok felől érkező hírek szerint az Apple-nél átszervezik a menedzsmentet, a felsővezetésből két, erősen megosztó személyiség is távozik. A két távozó vezető az iPhone-ok és iPadek szoftvereiért felelős Scott Forstall és az Apple saját üzlethálózatát irányító John Browett. Forstall-t a hírek szerint a vezérigazgató Tim Cook kényszerítette távozásra, míg Browett állítólag sokakkal összerúgta a port, ami miatt mennie kellett.