Jó hír a magyaroknak, rossz hírek Európának - Esnek a piacok

Vágólapra másolva!
Drasztikusan csökkentette 2013-ra vonatkozó növekedési előrejelzését az Európai Bizottság Magyarországgal kapcsolatban, és úgy látja, 2014-ben már vastagon elvétjük a 3 százalékos deficitküszöböt. Jövőre azonban még a kritikus szint alatt alakulhat a hiány a kormány prognózisánál lényegesen konzervatívabb EU-s becslés szerint is, ami jó hír számunkra. A Bizottság ugyanakkor rendkívül pesszimista kilátásokat fogalmazott meg az eurózóna növekedésével kapcsolatban, amire meredek esésbe kapcsoltak a részvényindexek és az euró is.
Vágólapra másolva!

Magyar szempontból vegyes, az európai gazdaság egészére vonatkozóan viszont egyértelműen negatív üzenetet fogalmazott meg az Európai Bizottság az imént közzétett új növekedési prognózisaival. A magyar gazdaság a kormány által vártnál is gyengébben nőhet, de 2013-ban legalább még 3 százalék alatt lesz a költségvetési hiány. Sem az eurózónában, sem Magyarországon nem számíthatunk ugyanakkor számottevő növekedésre még 2014-ben sem. A forint stabil maradt az euróval szemben, és kéz a kézben gyengülnek a dollárhoz képest.

Gyenge növekedés, de a hiány még elfogadható

A Bizottság úgy véli, a gyenge növekedés mellett a 2014-as költségvetésben már a GDP 3,5 százalékának megfelelő hiány keletkezik, míg jövőre hajszálnyival a 3 százalékos küszöb alatt, 2,9 százalékon alakulhat a deficit. Ez azt is jelenti, hogy a kormány utóbbi két csomagja elvileg elérhette a célját, hiszen a kormány prognózisánál alacsonyabb növekedés mellett is még a kritikus szint alatti hiányra számít a Bizottság.

Az Európai Bizottság 0,3 százalékra csökkentette a 2013-as GDP-növekedési prognózisát, és 2014-ben sem vár 1,3 százalékosnál nagyobb növekedést. A magyar gazdaság összességében idén várhatóan 1,2 százalékkal zsugorodik majd a Bizottság szerint. A kormány legfrissebb prognózisa szerint 0,9 százalékos lehet a GDP-növekedés, a 2013-as költségvetést, illetve az elmúlt hónapban bejelentett két megszorító csomagot is ennek szellemében állította össze.

A pozitív hírre, miszerint a rövidtávú fenyegetés talán elhárul a magyar költségvetés feje fölül, a forint nem mutatott jelentős elmozdulást, az euróval szemben jegyzések 282,2-ről 282-re süllyedtek. A dollárral szemben ugyanakkor a reggeli 218-as szintekről már 221,2-ig gyengült a forint.

EURHUF (1 perces)

Az eurózóna is mély gödörben

Az Európai Bizottság az eurózónára vonatkozó prognózisát is lényegesen csökkentette, miközben májusban még 1 százalékos növekedés prognosztizált 2013-ra, most már csak csekély, 0,1 százalékos növekedésre számít az eurózóna egészében. A német gazdaság a Bizottság szerint csupán 0,8 százalékkal növekedhet, szemben a korábban előrejelzett 1,7 százalékkal. 2012-ben ugyan 0,4 százalékkal zsugorodhat az eurózóna gazdasága, technikai értelemben a recessziót elkerülheti (recesszióról akkor beszélhetünk, ha két egymást követő negyedévben csökken a GDP). A térség gazdasága 2014-re sem igazán tér majd magához, a Bizottság szerint 1,4 százalék lehet a növekedés, a valutaövezet tagállamai közül viszont egyedül Ciprus szenvedhet el visszaesést.

A kritikus helyzetben lévő spanyol gazdaság zsugorodása akár 1,4 százalékot is elérheti jövőre, ami lényegesen rosszabb, mint a kormány által várt 0,5 százalékos visszaesés, ami a költségvetési hiánycélt és az adósságcsökkentést is komoly kockázatnak teszi ki. A Bizottság szerint nem is jön össze a deficitcsökkentés, 2013-ban a GDP 6 százaléka, 2014-ben pedig 6,4 százaléka lehet az államháztartási hiány, miközben az elvárások szerint ekkorra már 3 százalék alá kellene a kormánynak szorítania.

EURUSD (1 perces)

Zuhannak a részvényindexek és az euró

A pesszimista előrejelzésekre délnek vették az irányt a részvénypiacok, a délelőtti pár tizedszázalékos emelkedés helyett a vezető nyugat európai indexek pár tizedszázalékos esésbe váltottak. Az amerikai határidős indexek az elnökválasztás miatti örömöt maguk mögött hagyva 0,5-0,7 százalékos esést jeleznek előre az amerikai nyitásra.

Az euró gyengülése is szembeötlő a dollárral szemben, 1,286 környékéről 1,276 alá esett az EURUSD árfolyam.