Vágólapra másolva!
A gyengébb ázsiai makroadatok, valamint a sikeres görög parlamenti szavazás következtében nem mutatnak határozott irányt az európai tőzsdék, mivel pénteki záróértékük körül tanyáznak a főbb részvényindexek. Itthon a BUX ezzel párhuzamosan szintén stagnálást mutat, melyet az OTP esése fog vissza. A bankpapír kivételével a főbb társaságok részvényei kisebb pluszban tanyáznak. Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Recessziós félelmek miatt vegyesen mozog Ázsia
Vágólapra másolva!

Az OTP fogja vissza a BUX-ot

Az európai piacokkal párhuzamosan, pénteki záróértéke körül kezdi a hetet a magyar részvényindex. A főbb papírok közül a MOL 0,2 százalékos erősödést mutat, míg az OTP a 4000 forintos szintek felé vette az irányt, és már fél százalékot veszített értékéből. Így eddig úgy néz ki, hogy a bankpapír gátolhatja a BUX növekedését.

A Magyar Telekom is fél százalékos erősödésben mozog, melyet azok a sajtóértesülések segíthetik, hogy nem valószínű, hogy elindul egy negyedik mobilszolgáltató, mivel az állam letehetett erről a tervéről. Ez jó hír a mobilszolgáltató számára, mivel úgy néz ki, egyelőre nem lép be újabb versenytárs a már amúgy is telített telekommunikációs piacra.

A kisebb társaságok részvényei közül az E-Star árfolyama az elmúlt hetek szárnyalása után újra emelkedik, és már 10 százalékos drágulást mutat kiemelkedő, 20 millió forint feletti forgalom mellett. Ennek hátterében a cég kedvezőbb havi riport számai állhatnak, ugyanis mind az árbevétel sor, mind az eredmény sorok jelentősen meghaladták az előző hónapokat, köszönhetően az önkormányzatoktól befolyó szerződés megváltási díjak hatásának.

Forrás: [origo]

Az IMF-tárgyalások körüli hírek továbbra is a fejünk felett lebegnek, Orbán Viktor MTI-nek adott interjújában elmondta, hogy a jövőben felgyorsulhatnak a tárgyalások. Ezen kívül szerinte még túl korai arról beszélni, hogy miként veszik át az önkormányzatoktól az adósságuk egy részét, ezért elutasítja a 20-25 százalékos leírásról szóló pletykákat.

A folytatódó vállalati gyorsjelentési szezonban ma az Állami Nyomda számaira figyelhetünk piaczárás után, és az elemzői konszenzus szerint gyenge negyedév várható a társaságtól.

A forint árfolyama nem mutat jelentős elmozdulást az euróval szemben, a 283,5-ös szintek körül tanyázik a kurzus. A dollár/forint jegyzései változatlanul a 223-as árfolyamnál mozognak, míg egy svájci frankért 235 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]

Átment a görög költségvetés

Iránykeresés jellemzi az európai piacokon a kereskedést a hétfői nyitás után. A felemás hangulat valószínűleg a gyengébb ázsiai makroadatok, valamint a sikeres görög parlamenti szavazás miatt alakulhatott ki. Ahogy beszámoltunk róla, hangos tüntetésektől kísérve elfogadta a görög parlament a jövő évi költségvetést, amivel újabb akadály hárult el az ország következő hitelrészlete elől.

Ezt viszont nem biztos, hogy a közeljövőben megkapja Görögország, ugyanis az európai pénzügyminiszterek mai találkozóján valószínűleg az a döntés fog születni, hogy megvárják a Trojka (EU, IMF, EB) jelentését az ország gazdasági helyzetéről, mielőtt átutalják a 31,5 milliárd eurós segélyt.

A gyengébb ázsiai -különösen a japán- makroadatok, valamint a sikeres görög szavazás következtében nem mutatnak még jelentős elmozdulást a főbb részvényindexek, egyedül az IBEX indult el nagyobb mértékben lefelé, melyben a lehetséges spanyol segélycsomag körül fel-fellángoló bizonytalanság játszhat szerepet. A piacokra ráférne az erősödés, az elmúlt héten ugyanis jelentős veszteségeket szenvedtek el.

Az európai szektorok közül a pénzügyi és egészségügyi cégek papírjai mutatnak kisebb leszakadást, melyek nyitás után 0,4, illetve 0,2 százalékkal kerültek lejjebb. Ezzel szemben a telekommunikációs vállalatok erősödni tudnak, és már 0,4 százalékos pluszban tanyáznak.

A pénzügyi szektor gyengélkedését változatlanul a bankok okozhatják, a Deutsche Bank árfolyama már 1,2 százalékos csökkenésben mozog, folytatva elmúlt héten megkezdett útját lefelé. Ezen túl a Crédit Agricole részvények másfél százalékot vesztettek értékükből, melyben valószínűleg továbbra is a társaság pocsék gyorsjelentési számai játszhatnak szerepet.

Forrás: [origo]

A héten folytatódhat az orosz Megafon (LSE) londoni IPO-jának előkészülete a Bloomberg értesülései alapján. A múlt hónapban a rossz piaci hangulat miatt elhalasztotta a cég az elsődleges kibocsátást, amit most folytatni akar. Nagyjából 2 milliárd dollár értékű lenne a tranzakció nagysága.

Többek között az elmúlt hetek kedvezőtlen piaci környezete miatt az euró is kéthavi mélypontjára került a dollárral szemben,és továbbra is az 1,27-es szintek körül mozog. A befektetők a pesszimista európai növekedési kilátások, és a kockázatkerülés jeleként az amerikai fizetőeszközt kezdték vásárolni, amiben menedékdeviza jellege játszhat szerepet.

EURUSD

Forrás: [origo]