Vágólapra másolva!
Európában továbbra is a görög félelmek határozzák meg a hangulatot, melynek következtében lefelé csúsznak a főbb részvényindexek. Ezen túl az amerikai költségvetési problémák is folyamatosan előtérbe kerülnek. Az euró a pocsék piaci környezetben kéthavi mélypontja körül mozog a dollárral szemben. Itthon a BUX is folytatja a zuhanását, melyet a főbb papírok húznak lejjebb.
Vágólapra másolva!

Görög félelmektől vezérelve zuhan Európa

A reggeli rosszabb nyitás után tovább esnek az európai részvényindexek, melynek hátterében változatlanul a görög félelmek állhatnak. Mint beszámoltunk róla, az eurózóna pénzügyminiszterei tegnap megállapodtak abban, hogy még két év haladékot adnak Görögországnak, hogy az rendezni tudja költségvetési deficitjét. A legfőbb kérdésre viszont nem adtak választ, hogyan fogja törleszteni a görög állam a közeljövőben lejáró adósságait. Pénteken 5 milliárd eurónyi diszkontkincstárjegy, november végén pedig közel 30 milliárd eurónyi állampapír jár le, amelyeket a segélycsomag nélkül Görögország valószínűleg nem fog tudni kifizetni.

A pesszimizmust növelte, hogy jelentősen romlott az üzleti hangulat Németországban a ZEW intézet ma publikált adatai szerint. Az index előzetes novemberi értéke -15,7 pontra esett az előző havi -11,5 pontról. Ez negatív meglepetést okozott, ugyanis az elemzők -9,8 pontra számítottak.

A ZEW Európára vonatkozó hangulatindexe is a kilátások romlására utal, ugyanis -2,6 pontra esett vissza az index értéke az októberi -1,4-ről.

Ezen túl az amerikai költségvetés megoldatlan problémái is nyugtalaníthatják a piaci szereplőket, melyről pénteken fognak tanácskozni a döntéshozók a tengerentúlon.

A negatív hangulatban folytatták útjukat lefelé az irányadó részvényindexek. A reggeli mínuszokból kissé faragni tudott a német DAX, melynek helyét a legrosszabbul teljesítők között a francia és az angol index vette át. A FTSE teljesítményét a Vodafone húzhatja lejjebb.

Az európai szektorok közül a változatlanul a közmű cégek mutatják a legnagyobb lemaradást, már 2, 8 százalékos mínuszban tanyáznak, míg a fogyasztói cégek tartják 0,1 százalék körüli esésüket.

Forrás: [origo]

A részvénypiacokon uralkodó negatív hangulat az euró árfolyamát is a mélyben tartja a dollárral szemben, és 1,267-es kéthavi mélypontja körül mozog a kurzus.

EURUSD

Forrás: [origo]

A vállalatok közül a Vodafone papírok is hízlalják a mínuszokat, már 4,5 százalékos esést mutatnak, amiben az a bejelentés játszhat szerepet, hogy a cégnek 9,3 milliárd dolláros értékvesztést kellett elszámolnia az olasz és spanyol üzleteikben. Ezen túl a menedzsment csökkentett ez évre vonatkozó előrejelzésein is. A társaság organikus árbevétel növekedése elmaradt az elemzői várakozásoktól, az árbevétel viszont így is 21,78 milliárd fontot tett ki.

A BMW részvények nem tudnak kikecmeregni a negatív tartományból, és tartják 1,2 százalékos veszteségeiket, a társaság jobb gyorsjelentése ellenére.

A DAX zuhanásában nagy szerepet játszik az E.ON papírjainak a mélybe rántása, mely azután következett be, hogy a várakozásoknál erősebb beszámoló előtt a menedzsment bejelentette, hogy felülvizsgálja 2013-ra vonatkozó előrejelzéseit. A részvények már 11 százalékos mínuszban tartózkodnak.

E.ON (Xetra)

Forrás: [origo]

Esik a Richter és az OTP

Az európai piacokkal párhuzamosan a BUX is esik, amely a reggeli fél százalékos mínuszokhoz kisebb veszteségeket hozzáadva 0,6 százalékkal került lejjebb a tegnapi záróárához képest. A cseh piacot az NWR löki egyre lejjebb, ugyanis a bányaipari társaság három és féléves mélypontjára került 8 százalékos esése után.

A magyar részvényindex a főbb papírok vezetésével esik, az OTP változatlanul 1 százalékot, a MOL pedig 0,2 százalékos gyengülést mutat. A bankpapír annak ellenére indult meg a 4000 forintos árfolyam felé, hogy az Unicredit megemelte a társaság részvényeire vonatkozó célárát, tartás ajaánlása mellett.

A Richter jelentősen elgyengült a reggeli lecsorgás után, és már több mint 1 százalékot vesztett értékéből. Ez kisebb korrekciónak tekinthető a múlt heti nagyobb emelkedések után.

A Magyar Telekom viszont nem sokat mozgott reggel óta, továbbra is fél százalékos gyengülést mutat, teljes egészében visszaadva tegnap megszerzett előnyét.

A kisebb papírok közül az E-Star 6,5 százalékos pluszban tartózkodik. Ezzel úgy néz ki, kitart a társaság jobb havi riportja után kialakult optimizmus.

Forrás: [origo]
A forint árfolyama a reggeli kisebb korrekció után újra megindult kéthavi mélypontja, a 285-ös szintek felé az euróval szemben, amiben a pocsék külpiaci hangulat is szerpet játszhat. A hazai fizetőeszköz a tovább gyengült a svájci frankal szemben, már 236,7 körül mozognak a jegyzések, míg egy dollárért továbbra is 224,8 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]

Elvitték a magyar papírokat

Jól sikerült az ÁKK mai aukciója, ugyanis az meghirdetett 50 milliárd forintnyi 3 hónapos diszkontkincstárjegyből az összeset el tudták adni, 92 milliárd forintnyi vételi ajánlat mellett. Az aukciós átlaghozam 6,06 százalékon alakult, ami 8 bázisponttal magasabb, mint a tegnapi 3 hónapos referenciahozam, de megegyezik a múlt heti aukción kialakult átlaghozammal.