Borús kilátások Angliában, gyengül a font

Vágólapra másolva!
Pesszimista képet fest az angol gazdaságról a Bank of England aktuális negyedéves elemzésében. Az előrejelzések szerint a gazdaság növekedése jelentősen el fog maradni a várttól a következő években, amelyet az előre jelzettnél magasabb infláció fog súlyosbítani. Mervyn King jegybankelnök sajtótájékoztatója után a brit font jelentősen gyengülni kezdett a főbb devizákkal szemben.  
Vágólapra másolva!

A Bank of England legfrissebb elemzésében rontott az angol gazdaságra vonatkozó kilátásain, amit az elhúzódó pénzügyi válság vártnál súlyosabb hatásaival indokolt. A jegybank aktuális negyedéves elemzéséből az derül ki, hogy 2015-ig továbbra is a 2008-as szintek alatt maradhat a gazdasági kibocsátás, és az elkövetkezendő három évben a GDP növekedése jóval alacsonyabb lesz a korábban vártnál. A legutóbbi elemzésekben már csak 2 százalékos átlagos növekedéssel számolnak.

Mervin King jegybankelnök az elemzést ismertető beszédében elmondta, hogy az idei évre vonatkozó előrejelzések szerint kisebb gazdasági visszaesés is elképzelhető a negyedik negyedévben, az előző három hónap 1 százalékos növekedése után.

A jegybank szerint a legnagyobb kockázatot változatlanul az eurózóna adósságválsága jelenti az angol gazdaságra, amelyet súlyosbít, hogy a magas energiaárak miatt a lakosság visszafogja kiadásait. Emellett a kormányzati megszorító intézkedések is visszafogják a gazdasági aktivitást.

Ezen kívül az infláció is rosszabbul alakul a vártnál, októberben 2,7 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban. Ez május óta a legnagyobb áremelkedésnek számít, és felülmúlja a szeptemberi 2,2 százalékos inflációt is. Az előrejelzések szerint a következő két évben sem javul a helyzet, és elvéthetik az éves 2 százalékos inflációs célt.

A magas infláció miatt sokkal kockázatosabb lenne újra elindítani a gazdaság felpörgetését célzó jegybanki eszközvásárlási programot, amit éppen múlt héten állítottak le, miután kétségek merültek fel a hatékonyságát illetően.

A hírek nyilvánosságra kerülése után gyengülni kezdett az angol font az euróval szemben, a jegyzések 0,3 százalékos emelkedés után 0,803-ig szaladtak. A dollárral szemben két havi mélypontjára került a GBPUSD kurzusa. A font értékvesztése egybevág Mervyn King azon elképzeléseivel, hogy egy gyengébb fizetőeszköz segíthetné a gazdaság fellendítését az export támogatása révén.

EURGBP

Forrás: [origo]