600 ezer céget érint december 20.

Vágólapra másolva!
December 20-a, csütörtök több szempontból is fontos adózási határidő. Egyrészt ez a határideje az adófeltöltésnek, másrészt az év utolsó adóelőlege megfizetésének. Ugyancsak december 20-ig lehet az egyszerűsített vállalkozói adót fizetők körébe bejelentkezni, vagy abból kijelentkezni. A határidő majd 600 ezer céget, vállalkozást érint.
Vágólapra másolva!

A kettős könyvvitelt vezető cégeknek társasági adóelőleget, az evásoknak az evaelőleget 2012. december 20-ig az adóévi várható adó összegére ki kell egészíteniük. Ha a befizetés (átutalás) nem történik meg legalább 90 százalékos mértékben, akkor az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki.

Idén először az innovációs járulék fizetésére kötelezetteknek is járulékelőleget kell fizetniük.

2012. utolsó (társasági adó-, eva- és innovációs járulék-) előlegét a feltöltéssel egyidejűleg szintén december 20-ig kell megfizetni.

A cégek, vállalkozások december 20-áig választhatják az evát a 2013-as adóévre. A több mint 70 ezer evás szintén december 20-ig dönthet arról, hogy kilép az evakörből. A határidő jogvesztő, vagyis a késedelmet még igazolási kérelemmel sem lehet kimenteni.

A 2012-ben evás adózók, illetve - meghatározott körben - más vállalkozások is választhatnak továbbá az új, speciális adózási módok közül, azaz 2012. december 1-jétől bejelentkezhetnek a kata vagy kiva szerinti adózás hatálya alá.