Egy igazán érthetetlen felvásárlási ajánlat

Vágólapra másolva!
Értetlenül állnak a piaci szereplők a Dish tegnapi lépése előtt, hogy a cég felvásárlási ajánlatot tett a Clearwire társaságra, mely már elméletileg a Sprint Nextel tulajdona. A Clearwire ugyanis néhány hete egyezett bele abba, hogy a Sprint-nek eladja az általa még nem birtokolt részesedést mintegy 2,2 milliárd dollárért. A Dish tegnap befutott ajánlatát mindenesetre átgondolják, bár a tranzakció megvalósulásához a Clearwire-ben többségi tulajdonos Sprint beleegyezése is szükséges.
Vágólapra másolva!

A Dish Network felvásárlási ajánlatot tett a Clearwire társaságra, mely részvényenként 3,3 dollárért kebelezné be a vezetéknélküli telekommunikációs hálózatok piacán tevékenykedő vállalatot. A dolog szépséghibája, hogy a Clearwire félig-meddig már a Sprint Nextel tulajdonában van, mivel elfogadták annak 2,2 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát. Ráadásul a teljes bekebelezés sem tűnik lehetségesnek, mivel a Clearwire 51 százalékát már régóta a Sprint birtokolja.

A Dish elnökének, Charlie Ergennek a tegnapi lépése viszont meghiusíthatja azt a tranzakciót, hogy a Sprint teljesen megszerezze a Clearwire-t, mivel a Clearwire-nél közölték, átgondolják a Dish javaslatát, ami 11 százalékkal magasabb a Sprint-énél. Ergen cége egy műholdalapú tévészolgáltató, aki a mobilszegmensben szeretne megjelenni, és a Clearwire hálózatait akarja használni kép, videó és hangátviteli tevékenységéhez. A felvásárlással pedig hatékonyabban tudna versenyre kel a szegmens vezetőivel, vagyis az AT&T-vel és a Verizon Communications-el.

Az elemzők egyelőre értetlenül állnak a lépés előtt, Craig Moffett a Sanford c. Bernstein elemzőháznál példul nem tudja elképzelni, hogy mit szeretne a Dish a már felvásárolt Clearwire-től. Szerinte talán így kíván partnerségre lépni a Sprint-tel, mivel ha az hajlandó vele szövetségre lépni, akkor a cég is visszavonja a tegnpai ajánlatot. Az is lehet, hogy a Dish csak azt egyetlen lehetőséget kívánja megragadni, hogy megszerezzen egy a vezetéknélküli hálózatok piacán működő céget, ugyanis ott csak a Clearwire az egyedüli opció. Augusztusban már tettek egy sikertelen kísérletet a MetroPCS felvásárlására 4 milliárd dollárért.

Roger Entner, a Recon Analytics elemzője szerint pedig kizárt, hogy az ügylet megvalósuljon, mivel a Sprint sem egyezne bele.

A Clearwire és a Sprint teljes egyesüléséről decemberben született meg a döntés, miután a négy éve működő kapcsolt vállalkozásuknak nem sikerült országos hálózatot kiépíteni, ami így több milliárdos veszteségeket termelt.

A részvények mindenesetre jól reagáltak tegnap a hírekre, a Clearwire papírjai 14 százalékos ugrás után 2,92 dollárra emelkedtek, és így a Dish ajánlata 13 százalékos prémiumot tartalmaz. A részvények ma is már 7,5 százalékot meneteltek.

Clearwire árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]