NGM: Újra támadnak a spekulánsok

Vágólapra másolva!
Azt a híres pénzügyi elemzőt tartja az egyik fő bűnösnek Matolcsy tárcája, akivel bő fél éve még kedélyesen elbeszélgetett Matolcsy. És persze a spekulánsok tehetnek a forintgyengülésről a tárca szerint, nem a miniszter, aki a forint gyengülésével járó jegybanki eszközök bevetése mellett érvelt az elmúlt hetekben.
Vágólapra másolva!

Újra spekulálnak a forint ellen címmel közleményt adott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium. A közlemény időzítése aligha véletlen, az euró árfolyama ma délelőtt megközelítette a 300 forintot, a kurzus 298,50 forintig szaladt, ilyen gyenge hét hónapja nem volt a forint.

Matolcsy György tárcája a spekulánsokat és egy ismert pénzügyi elemzőt teszi felelőssé a forint gyengüléséért. Mint írják, "az elmúlt hét keddjén Nouriel Roubini, a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi elemzője, szokásos hírlevelének előfizetői részére a következő befektetői tanácsot küldte: 'Amíg Magyarország kormánya alá nem írja az új IMF-megállapodást, addig a forint shortolását javasoljuk.' Vagyis ezzel a mondattal jelezte, hogy a befektetőknek a forint gyengülésére kell játszaniuk."

A forint a múlt héten igazából csütörtökön és pénteken gyengült vészesen, kedden és szerdán nem, holott az egyik bűnbaknak kikiáltott Roubini kedden küldte szét hírlevelét a befektetőknek. Az NGM azzal mászik ki a logikai csapdából, hogy azzal érvel, a befektetők szerdán felkészültek a forint elleni támadásra, és csütörtökön indult az attak.

Érdekesség egyébként, hogy Roubini nem volt mindig szálka az NGM szemében. A kormányzati honlapon ma is elérhető egy tavaly májusi NGM-közlemény, amelyben világgá kürtölik, hogy "Nouriel Roubini, nemzetközileg elismert közgazdász, a Roubini Global Economics (RGE) kutatóintézet tulajdonosa ma látogatást tett a Nemzetgazdasági Minisztériumban, ahol Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel és vezető munkatársaival folytatott megbeszélést." Az akkori beszámoló szerint sok mindent megbeszélt Roubini és Matolcsy.

Az NGM mostani közleményében nem hagy kétséget afelől, hogy a fő bűnös a spekulánsok tömege. Állítják: "egyértelművé vált tehát, hogy nem a nemzetgazdasági miniszter cikke miatt gyengül a hét közepe óta a forint, hanem - ahogy az a spekulánsokra oly jellemző - ők csupán egy ürügyet kerestek, ami mögé elrejthették támadásukat."

Az elmúlt három hétben több külföldi elemző is olyan véleményt fogalmazott meg, hogy tartanak a forintgyengüléstől, mert az elmúlt hetekben szokatlanul gyakran nyilatkozó Matolcsy olyan eszközök bevetését vetíti előre a jegybank részéről (amely elnöki posztjának egyik nagy esélyese Matolcsy), amelyek forintgyengüléssel járnak egyébként. Ezekről az eszközökről és arról, ez miért értékeli le a forintot, ebben a cikkben olvashatnak.

Az pedig könnyen elképzelhető, hogy létezik egy kormányzati stratégia, amely a fokozatos forintgyengülést vezérli, elkerülendő, hogy márciusban, a jegybankelnökváltáskor sokkszerű gyengülés érje a forintot. A kormányfő tavaly év végén egyébként újra arra biztatta az embereket, hogy minél többen lépjenek be az árfolyamgát rendszerébe, hogy a forintgyengüléstól meg legyenek óvva. Az év végi határidőig viszonylag kevesen léptek be ebbe, ezért a kormányzat akaratával megegyezően a parlament meghosszabbította három hónappal az árfolyamgát rendszerébe való belépés idejét.

A spekulánsokat nem először veszi elő a kormány. Tavaly is előszeretettel varrta a nyakukba a forintgyengülést, nemzetbiztonsági vizsgálatot is belengtett a kabinet. Aztán senkit nem csíptek fülön, vagy legalábbis nem árulták el.