Vágólapra másolva!
Pert nyert az [origo] a földhaszonbérleti pályázatokról döntő állami szervezet ellen: az egyelőre nem jogerős ítélet értelmében az NFA-nak ki kell adnia az összes Fejér megyei földbérleti pályázatot és a bírálók névsorát.
Vágólapra másolva!

Az [origo] a Társaság a Szabadságjogokért egyesület (TASZ) segítségével megnyerte a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ellen az állami földpályázatok adatainak kiadása érdekében indított pert. Az ítélet nem jogerős.

Tavaly tavasszal az [origo] azzal a kéréssel fordult az állami földek haszonbérleti pályázatait lebonyolító NFA-hoz, hogy adja ki a Fejér megyei pályázatok teljes dokumentációját, így a beadott - nyertes és vesztes - pályázatokat, a kapott pontszámokat, az értékelési rendszer részletes szempontjait, az értékelést végző bizottság tagjainak névsorát és az ülésekről készül jegyzőkönyveket. Az adatok kiadását az NFA megtagadta.

A Fejér megyei pályázatokról, a nyertesek köréről Ángyán József fideszes képviselő, korábbi államtitkár több visszásságot tárt fel és hozott nyilvánosságra. (Erről itt és itt olvashat).

A kedden kihirdetett ítélet értelmében a Fővárosi Törvényszék mindenben helyt adott a keresetnek. Az indoklás szerint a vesztes pályázatokat is ki kell adni, mivel azok nélkül nem értelmezhetők a nyertesek. Egyedül olyan, a pályázók személyes azonosítására alkalmas adatok nem nyilvánosak, mint az adószám.