Nem pörög jól az acélipar Európában

Vágólapra másolva!
A legnagyobb német acélipari vállalat, a Thyssenkrupp ma számolt be előző negyedéves teljesítményéről, mely egyszeri tételekkel tisztított üzemi eredmény szintjén pozitív meglepetést okozott, míg az árbevétele a konszenzushoz képest és a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva is keservesebb lett. A részvény minimális emelkedéssel reagált a ma reggelt publikált eredményekre, azonban ahogy az európai börzék lefelé vették az irányt, a papírok árfolyama is a negatív tartományba fordult át.
Vágólapra másolva!

Felemás gyorsjelentést tett közzé Németország legnagyobb acélipari vállalata, a ThyssenKrupp. A cég üzemi eredménye 38 százalékkal lett alacsonyabb, mint egy évvel korábban, amiben az acélipar visszaesése játszik szerepet. Az eurózóna gazdaságának recessziója, valamint a Kínából érkező hatalmas kereslet csökkenése miatt csökkent az acél árfolyama, és előállítása. Emiatt a vállalatok árrése (profit margin) is zsugorodott, köztük a ThyssenKruppé is. Ráadásul a cégnél továbbra sem számítanak a gazdaság fellendülésére, és így a kereslet tovább csökkenhet az acél iránt.

Forrás: [origo]

Az acélipari visszaesése, és a megrendeléseik csökkenése miatt a ThyssenKrupp költségcsökkentő intézkedésekre kényszerül, melynek során kétezer embertől kívánnak megválni Európában. Ezen túl a bajban lévő acélipari óriás egyes üzemeinek bezárása vagy értékesítése (elsősorban Észak és Dél-Amerikában) révén 500 millió eurós megtakarítást szeretne elérni a következő két évben. A menedzsment szerint az átalakítások miatt javulni fognak az eredmények, és így megerősítette a társaság az idei 1 milliárd eurós üzemi eredményre vonatkozó várakozását.

Nemcsak a ThyssenKrupp, a többi versenytárs is szenved az acélipar visszaesése miatt. Az ArcelorMittal, a világ legnagyobb acélipari társasága 3,7 milliárd eurós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni tavaly, ami mellett 4,3 milliárd dolláros goodwill-leírást is bejelentett az ArcelorMittal.

A részvény minimális emelkedéssel reagált a ma reggelt publikált eredményekre, azonban ahogy az európai börzék lefelé vették az irányt, a papírok árfolyama is a negatív tartományba fordult át. Délelőtt 0,8 százalékos mínuszban forog ThyssenKrupp.

ThyssenKrupp árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]