Gigaveszteséggel szabadulhat egységeitől az acélóriás

Vágólapra másolva!
Benyújtották végső ajánlatukat a lehetséges vevők a ThyssenKrupp brazil és amerikai egységeire, melyektől a német acélipari vállalat régóta próbál megszabadulni. Az érdeklődők által ajánlott vételár viszont jóval az egységek 5-5 milliárd dolláros könyv szerinti értéke alatt van, bár valószínűleg a német társaság még így is hajlandó lesz megválni a katasztrófálisan sikerült brazil és amerikai terjeszkedés során megszerzett érdekeltségeitől. A beruházásokon a decemberi 3,6 milliárd eurós leírás után további 1,3 milliárd dolláros értékvesztést kell elszenvedniük.
Vágólapra másolva!

Benyújtották végső ajánlatukat az érdeklődök az acélipari óriás ThyssenKrupp brazil és amerikai egységeire, melyeket viszont jóval a német cég által várt 5 milliárd dolláros könyv szerinti értékük alatt vásárolnának meg a vevők - nyilatkozták az ügyhöz közel álló források a Dow jones Newswires hírforrásnak.

Brazíilia harmadik legnagyobb acélgyártója, a Siderurgica Nacional összesen 3,8 nilliárd dollárt fizetne a két egységért, míg az ArcelorMittal és a Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporation-nel szövetkezve 2 milliárd dollárért vinné a ThyssenKrupp alabamai üzemét. A lehetséges érdeklődök között van még az argentín Ternium és a japán JFE Steel is, melyek még ennél is alacsonyabb összeget ajánlottak az egységekért, a pontos számokat az esetükben viszont nem hozták nyilvánosságra.

A ThyssenKrupp régóta szeretne megszabadulni a katasztrófálisan sikerült amerikai és brazil terjeszkedés során megszerzett tengerentúli érdekeltségeitől. A 3 milliárd eurósra tervezett beruházásokat végül 12 milliárd euróból valósították meg, melyeken 2010 óta több mint 15 milliárd dolláros veszteséget szenvedtek el. A cég elhibázott terjeszkedésének ára, hogy a 2012-es évre nem tudott osztalékot fizetni, melyre 2000 óta nem volt példa a társaság történetében.

Így jelentős mínusszal ugyan, de a német cégnek sikerülhet megválni a tengerentúli egységektől, melyeken a decemberi 3,6 milliárd eurós leírás után a ThyssenKrupp-nak további 1,3 milliárd dolláros leírást kell végrehajtania. Ráadásul a vállalat továbbra is szenved az acélipar visszaesése és a megrendeléseik csökkenése miatt, melyek költségcsökkentő intézkedések bevezetésére kényszerítették, melynek során kétezer embertől fognak megválni Európában. A társaság többek között emiatt felemás gyorsjelentést tett közzé februárban.

A hírek szerint az ArcelorMittal új részvények és visszahívható kötvények kibocsátásával finanszírozná a tranzakciót, míg a Siderurgica-nak az egyik brazil állami bank tudna 2,01 milliárd dolláros forrást nyújtani. A ThyssenKrupp-nak pedig a jelentős veszteségek miatt 1,29 milliárd dolláros tőkeemelést kell végrehajtania a Handelsblatt német hírportál szerint.

A befektetők negatívan fogadták a híreket, mivel a ThyssenKrupp részvényei 2,8 százalékos mínuszban forognak.

ThyssenKrupp árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]