Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Egész nap az eladók uralkodtak az európai tőzsdéken, amiben leginkább Olaszország pénteki leminősítése játszott szerepet. A gyengülést a felemás kínai és európai makroadatok sem tudták megfordítani, így a részvényindexek a negatív tartományban mozognak zárás előtt. Egyedül a londoni FTSE képes enyhe erősödésre, amivel ötéves csúcsán mozog a benchmark.Itthon késő délután enyhült az eladói nyomás, és javítani tudtak a főbb részvények. Az OTP azonban még így is nagyobb mínuszt halmozott fel, emiatt a BUX sem tudott kikecmeregni a negatív tartományból. A forint kilenchavi mélypontjáról kezdett kisebb erősödésbe Varga Mihály beszéde után, aki bizalom építő beszédében próbálta nyugtatni a piacokat.Amerikában nincs határozott irány a börzéken, a részvényindexek pénteki záróértékük körül mocorgnak. A Dow Jones újra soha nem látott magasságokba került, míg az S&P 500 is néhány pontra van mindenkori csúcsától.
Vágólapra másolva!

Lemaradt az OTP és a MOL

Egész nap a negatív tartományban mozgott a magyar részvényindex, mely zárásra sem tudott kikecmeregni onnan, és végül 1,2 százalékos mínuszban zárt. A BÉT-en és a régióban az európai piacok gyengébb teljesítménye miatt alakult ki az eladói nyomás, mely zárásra viszont enyhülni tudott. Az osztrák ATX is 0,9 százalékot esett ma, melyet leginkább az OMV 1,6 százalékos gyengülése húzott lejjebb. Az olajtársaság részvényei azután kezdtek esni, hogy a francia Société Générale elemzője tartásra vágta vissza ajánlását a papírokra.

Forrás: [origo]

A BUX gyengülésében a legnagyobb szerepet az OTP mélyrepülése játszotta, a bankpapír a rossz befektetői hangulatban, zárásra mérsékelve napközbeni nagyobb veszteségeit 1,9 százalékos mínuszt szenvedett el. Nem volt jó napja a MOL-nak sem, mely 1,2 százalékot veszített értékéből. A többi főbb papír közül a Richter is javítani tudott, és 0,6 százalékot erősödött, míg a Magyar Telekom pénteki záróértékén fejezte be a kereskedést.

A blue-chipek sorát az Egis vezette, mely 0,8 százalékot emelkedett.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az ANY Biztonsági Nyomdára jó hatással van, hogy a BÉT március elsejei felülvizsgálata alapján a részvények bekerülnek a BUX kosarába. A nyomda papírjai ma 3,5 százalékos pluszt szedtek össze. Ez elmondható a szintén felvételt nyert Danubiusról, mely 0,8 százalékot erősödött, a Rábáról viszont nem, mely 0,6 százalékot esett.

Az Est Média részvényei viszont kikerülnek a BUX indexből, és a médiacsoport számára további kedvezőtlen hír, hogy leányvállalata, az EMG csődeljárási kérelmet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez. A részvények pénteki záróértékükön fejezték be a kereskedést.

A forint egész nap kilenchavi mélypontján, a 302-303-as szint környékén mozgott az euróval szemben, amiben az új jegybanki vezetés múlt heti intézkedései játszhattak szerepet. A hazai fizetőeszköz piacára Varga Mihály szavai hoztak kisebb megnyugvást, aki beszédében többek között kifejtette, hogy továbbra is az adósság és a költségvetési hiány csökkentésére, illetve a gazdasági növekedés és a foglalkoztatottság növekedésére helyezné a hangsúlyt. Erre kisebb forinterősödés kezdődött, és az euróval szembeni jegyzés 301 körül jár késő délután, míg a dollárral szembeni árfolyam 231,6-nál, a svájci franké 243,9-nél mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Ötéves csúcson a FTSE

Változatlanul borús hangulat uralkodik az európai tőzsdéken, melyben leginkább Olaszország pénteki leminősítése játszik szerepet. A Fitch hitelminősítő az ország korábbi "A-"-os besorolását "BBB+"-ra rontotta, melyet a két héttel ezelőtti olasz választások eredménye miatt létrejövő bizonytalansággal magyaráztak. Ha ugyanis megakadnak az országban a megkezdett reformfolyamatok, az az eurózónát is rendkívül negatívan érintheti.

A vételi kedvet a reggeli felemás kínai és európai makroadatok sem tudják meghozni, így zárás előtt is a negatív tartományban mozog a legtöbb részvényindex. Egyedüli kivételként a londoni FTSE tud erősödni, mely öt éves csúcsán tanyázik.

Forrás: [origo]

A Nordex szélturbinagyártó papírjai viszont nagyobb erősödésen mennek keresztül, miután a vállalat erős gyorsjelentést tett közzé. A cég 14 millió eurós adózás és kamatfizetés előtti eredményről számolt be, ami jóval meghaladta a 10,5 milliós EBIT-re vonatkozó elemzői konszenzust. Emiatt a részvények 14,4 százalékot meneteltek Frankfurtban.

A Fiat részvények árfolyama 1,9 százalékkal került feljebb, mivel a Deutsche Bank tartásról vételre minősítette fel a papírokat.

További hír, hogy a Reuters értesülései szerint a szingapúri Temasek Holdings 5 százalékos részesedést vásárolna a tőzsdére igyekvő német Evonik vegyipari óriásban. A csomag több mint 600 millió eurójába kerülne az állami alapkezelőnek. A legutóbbi információk szerint az Evonik április környékén léphet a frankfurti parkettre.

Menetel a BlackBerry

Amerikában három héttel történt meg az óraátállítás, így egy órával korábban nyitottak ki az amerikai tőzsdék, ahol az európai piacok gyengélkedése ellenére pénteki záróértékük közelében mocorognak a részvényindexek. A Dow Jones tovább folytatja csúcsdöntéseit, és soha nem látott szinteket ostromol. Az S&P 500 is nagyon közel van mindenkori, 2007-ben beállított legmagasabb értékétől.

A vételi kedvet egyelőre nem tudja meghozni, hogy a korábbi 1,5 százalékkal szemben 3 százalékra emelte az USA gazdaságával kapcsolatos növekedési prognózisát a világ legnagyobb kötvényalapkezelőjének számító PIMCO. A módosítás elsősorban a lakáspiac várható fellendülésének köszönhető.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai szintén vegyesen teljesítenek, a legjobban a pénzügyi vállalatok papírjai mozognak, amiben leginkább a Wells Fargo 1 százalékos, valamint a JP Morgan 0,4 százalékos erősödése játszik szerepet.

Forrás: [origo]

Az AT&T fél százalékos mínuszban mozog annak ellenére, hogy a telekommunikációs vállalat beszállhat az indiai telekomszektorba a Times of India szerint. A cég 25 százalékos részesedést szerezhet a Reliance Jio infocomm társaságban. Az AT&T-vel kapcsolatos további hír, hogy a cég fogja értékesíteni a BlackBerry legújabb modeljét, a BlackBerry Z10-et március 22-étől. A hírre a BlackBerry papírjai 10,5 százalékot meneteltek.

A Dell részvényei viszont erősödnek, miután a milliárdos befektető és nagytulajdonos Carl Icahn elérte, hogy bepillantást nyerhessen a Dell felvásárlásának részleteit rejtő könyvekbe.

A nyersanyagok közül a Brent nem bír talpraállni, és idei mélypontja körül tanyázik 0,7 százalékos mínuszban. Az arany 0,1 százalékot erősödött, míg a WTI nyersolaj 0,8 százalékot veszített értékéből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről