Vágólapra másolva!
A Standard&Poor's hitelminősítő a korábbi stabilról negatívra rontotta a magyar adósságbesorolás kilátását, ami a következő egy évben akár a leminősítés lehetőségével is együtt járhat. A hírre a forint egészen a 307-es szint fölé gyengült az euróval szemben. A BUX is csökkenéssel kezdte a napot, egyelőre 0,3 százalékkal csökken.A nyugat-európai tőzsdéken is az eladók dominálnak, hiszen továbbra sincs megoldás a ciprusi mentőcsomaggal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Megrántották a forintot az S&P lépésére

Leminősítést valószínűsítő, negatív kilátást fogalmazott meg Magyarország "BB"-s adósbesorolása mellé az S&P. A hitelminősítő szerint olyan politikai döntések miatt lépett, mint az MNB élén történő változások és az alkotmány legutóbbi módosítása, melyek alááshatják hazánk intézményi hatékonyságát.

Ezek a változtatások az elmúlt három év unortodox gazdaságpolitikai intézkedéseit követik. Az S&P legutóbb november 23-án lépett hazánkkal kapcsolatban, akkor egy fokozattal vágta a jelenlegi "BB" szintre besorolásunkat. Legfrissebb véleménye szerint egyharmad annak az esélye, hogy a következő egy évben hasonló lépésre kerüljön sor.

A hírre gyengülésbe fogott a forint az euróval szemben. Az EURHUF árfolyama 305,3 közeléből 306,5 fölé ugrott, sőt, ma reggel már 307,6 fölött jár.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

0,7 százalékos zsugorodást várnak idén Magyarországon a JP Morgan szakértői legfrissebb elemzősükben, míg korábban 0,5 százalékos GDP-csökkenésre számítottak. A lépés annak tudható be, hogy az eurózónára vonatkozó gazdasági visszaesést is nagyobbnak látják.

A budapesti tőzsde is csökkenéssel kezdte a hét utolsó kereskedési napját, ebben azonban valószínűleg a nemzetközi hangulat játsza a fő szerepet. A régióban is hasonló a helyzet, mindenhol a negatív tartományban indult a nap.

Forrás: [origo]

A blue-chipek közül az OTP gyengül a legnagyobb mértékben, a bankpapír már 1,3 százalékkal csökken, de a Richter is mínuszban áll, az Egissel együtt. A Magyar Telekom eddig tegnapi záróárán tartózkodik. Egyedül a MOL tud erősödni, az olajpapír 0,3 százalékos pluszban jár.

Forrás: [origo]

A MOLföldgáztárolóját is megvenné a kormány. A kormány ugyanis arra kérte fel a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy vizsgálja meg az MMBF Földgáztároló Zrt. 51 százalékos részesedésének megvásárlását - írja a Magyar Közlöny. A többségi részesedés megvásárlásának célja, hogy erősödjön az állam szerepe a stratégiailag kiemelt fontosságú energiagazdálkodásban. Korábbi számításaink szerint a MOL 72,5 százalékos pakkja nagyságrendileg 90 milliárd forintot érhet, ami egy részvényre vetítve 860 forintnak felel meg.

Május 16-án fizeti ki éves osztalékát a Magyar Telekom az előzetes tervek szerint, legkésőbb május 6-án lehet megvásárolni osztalék fejében a részvényt. A menedzsment 50 forintos osztalékjavaslatát a felügyelő bizottság is jóváhagyta, így a részvényesek erről az összegről szavazhatnak majd az április 12-i közgyűlésen. További hír a céggel kapcsolatban, hogy megerősítette a Magyar Telekom részvényére megfogalmazott tartás ajánlását az Erste elemzője, míg a célárfolyamát 420 forintra emelte 400 forintról a szakértő.

Ma 11 órától tartja az újabb csődegyezségi tárgyalást az E-Star. A legutóbbi két alkalommal összhangban vélhetően ekkortól felfüggeszthetik a vállalat részvényeinek és kötvényeinek kereskedését.

Továbbra is borús a hangulat

Nyugat-Európában ismét csökkenéssel indították a napot a vezető tőzsdék, az ok még mindig a Ciprussal kapcsolatos félelmek. A leggyengébben eddig a spanyol index teljesít.

Forrás: [origo]

Csütörtökön már a ciprusi jegybank is javaslatot tett a kialakult helyzet megoldására, mivel tegnap délelőtt az Európai Központi Bank bejelentette, hogy hétfőn megvonja a ciprusi bankoktól a likviditási forrásokat, ha addig nem születik megegyezés az európai mentőcsomagról.

A szigetország központi bankja elkülönítené a rossz minőségű eszközökkel rendelkező hitelintézeteket azoktól, amelyeknek a portfoliójukban nincs számottevő nem-teljesítő hitel, és 100 ezer euróig biztosítaná a bankbetéteket, vagyis ez alatt az összeghatár alatt nem terhelné adó a betéteket. Ezekkel a lépésekkel szerintük lehetővé válna a 10 milliárd eurós mentőcsomag lehívása. Mindeközben a Standard&Poor's hitelminősítő tegnap egy szinttel "CCC"-re rontotta Ciprus adóbesorolását, és negatív kilátást is rendelt a minősítéséhez.

Nem született megállapodás Oroszország és Ciprus között egy esetleges mentőcsomagról, számolt be a Bloomberg. A ciprusi pénzügyminiszter több napja Oroszországban tartózkodott, viszont pénteken már hazarepül a ciprusi fővárosba, hogy újabb megoldásokat találjon, mint elmondta az orosz tárgyalások nem zárultak az országa számára kedvező feltételek elérésével. Ez a hír valószínűleg pozitív a befektetők számára.

8 milliárd dollár értékben vásárol vissza saját részvényeket a British Petrol, amit az orosz olajtermelő TNK-BP 50 százalékos eladásából fedezne a cég. A visszavásárlás 12 hónapon keresztül zajlik majd.

Újabb leépítéseket jelentett be az AstraZeneca. A gyógyszergyártó tegnapi közlése szerint további 2300 emberétől kíván megválni, ami a korábbi elbocsátásokkal együtt több mint ötezer fős leépítésnek felel meg. A társaság így kívánja költségeit csökkenteni, hogy több forrást tudjanak biztosítani a növekedés beindítását elősegítő új fejlesztések és terjeszkedések megvalósítására